La resurrecció. Marcel Rubio Juliana

Lloc: Espai 13 - Fundació Joan Miró
Fundació Miró, Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

A La resurrecció, Marcel Rubio Juliana proposa un recorregut per tots els estadis de transformació del cos després de la mort, fins que l’ànima arriba al seu darrer moment de transmutació. Cal, però, que l’ànima entri en contacte amb l’esperit i retorni a la terra per convertir-se de nou en carn.

Com diu el mateix Juliana, «Resurrecció -això és, el fet de tornar a néixer, una acció que transcorre en l’àmbit espiritual- és un mot que abasta el camp amplíssim de la tradició sagrada i que serveix per referir-se a l’acció per la qual un cos mort torna a la vida.» Com representar, doncs, quelcom irrepresentable per naturalesa? L’artista cerca allà on es manifesta, on es fa visible, i troba un paral·lelisme en els principis de l’alquímia sobre la transmutació de l’esperit en matèria i de la matèria en esperit.

En temps antics ciència i art eren sinònims d’una mateixa recerca, d’un interès comú perfectament vàlid abans que es divorciessin l’una de l’altre, moment a partir del qual la ciència va servir per a l’exploració de l’univers material i l’art es va convertir en un reducte aïllat d’una exploració estètica en el món de les formes.

Marcel Rubio Juliana il·lustra aquest procés de resurrecció a partir de la pintura a l’oli i una iconografia fruit de l’observació al natural de models tant humans com animals que recorre totes les seves teles.

La resurrecció. Marcel Rubio Juliana