L'atzar de la restitució. Pepe Espaliú a Barcelona (i Alberto Cardín)

17:0021:00 h
Lloc: Nogueras Blanchard
Isaac Peral 7
08902 L'Hospitalet de Llobregat
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

Alberto Cardín (Villamayor 1948 – Barcelona 1992), una de les persones més importants dins dels orígens de la literatura LGTBI espanyola contemporània. Traductor, escriptor, antropòleg, filòsof i assagista, Cardín va ser el responsable d’inaugurar al nostre país la primera secció de literatura exclusivament LGTBI.

La col·lecció Rey de Bastos, dins de l’editorial Laertes, va veure la llum l’any 1985 i va publicar tant textos acadèmics —Cinema i homosexualitat, de Richard Dyer inicia la col·lecció— com a obres de ficció —autors com Copi, Lawrence  Schimel o Nazario engrosseixen el catàleg—. En relació amb el VIH, Cardín va traduir i va publicar al costat d’Armand de Fluvià, l’històric activista català, un llibre amb una recopilació d’articles publicats als Estats Units sobre el tema.

Pepe Espaliú (Córdoba 1953 – 1993) va ser l’artista que més va fer per la visibilitat del VIH en els anys en què el silenci institucional era tan profund que qualsevol manifestació pública, per mínima que fora, resultava un alleujament per a milers persones. Aquest pintor, escultor, performer i escriptor de projecció internacional ja venia reflexionant sobre la identitat en les seves obres i, una vegada que va ser diagnosticat, va virar el timó i va continuar treballant sobre la mateixa qüestió, però ja aplicat a la malaltia.

Exposició duta a terme en el marc de la programació del Barcelona Gallery Weekend 2021.

L’atzar de la restitució. Pepe Espaliú a Barcelona (i Alberto Cardín)