"L'habitació dels llibres prohibits" d'Alicia Framis

Lloc: Blueproject Foundation
Princesa, 57
08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

La Blueproject Foundation presenta “L’habitació dels llibres prohibits”, la nova exposició personal d’Alicia Framis que es podrà veure a Il Salotto del 20 de gener al 14 de maig del 2017. L’espai principal de la fundació, totalment renovat per a l’ocasió, albergarà aquesta instal·lació pertanyent a la Col·lecció Banc Sabadell inèdita a Espanya de la reconeguda artista resident a Amsterdam.

L’habitació dels llibres prohibits s’emmarca dins de la sèrie “Habitacions Prohibides”, una sèrie d’habitacions – Habitacions del crit, de l’oblit, habitacions per protestar o per desenvolupar idees dissidents – en què l’artista espanyola Alicia Framis continua qüestionant l’actual entorn social i humà, i on destaquen els dispositius d’alienació i altres mitjans de coacció. Framis pretén crear una sala de llibres prohibits, una biblioteca de llibres que, objectes de censura, són o han estat prohibits i els autors de les quals han patit o segueixen patint dificultats amb el poder judicial o polític. En alguns casos greus, alguns d’ells coneixeran la presó, la tortura o la mort.

L’obra es pot utilitzar. Aquesta sala dels llibres prohibits és un lloc d’estudi i reflexió on tots poden avaluar els danys de la censura que alguna vegada va atacar llibres ara considerats com veritables obres mestres, molts d’ells pertanyen al patrimoni cultural mundial. Entre ells, Càndid de Voltaire, els escrits de Giordano Bruno, Lolita de Nabokov o El segon sexe de Simone de Beauvoir. Està clar que la censura s’abat, al llarg del temps i sense cap distinció, sobre les obres amb els continguts més variats.

L’habitació dels llibres prohibits ofereix una oportunitat per a què la gent reflexioni sobre les situacions i contextos en què els gairebé 200 llibres exposats van ser prohibits en diferents moments de la història. Encara que una vegada censurats, aquests llibres són llegits i apreciats avui dia, molts d’ells són fins i tot considerats com a clàssics. Prenent consciència d’això, s’agrega una altra capa a la feina: les relacions establertes entre els lectors. El que passa entre les persones assegudes en aquest espai, mentre llegeixen aquests llibres, és el que és més important. L’habitació és només una excusa per iniciar un diàleg. L’habitació dels llibres prohibits ha estat vista al Museu Picasso de França, a la Galeria Annet Gelink d’Amsterdam, i ha estat seleccionada per presentar-se a Art Basel – Parcours, 2015.

Esteu convidats a entrar en aquestes habitacions, a confrontar el que està prohibit, el que és secret, el que és possible.

“L’habitació dels llibres prohibits” d’Alicia Framis