GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

L'hora del pati | Videoart i música

21:0023:55 h
Lloc: M|A|C Presó
Muralla de la Presó, 2
08302
Preu: Activitat gratuïta
Festival

diumenge 28 de juliol
21.45 h
(obertura de portes: 21 h)

Adrian Melis
Liv Schulman
Abel Jaramillo
Fernando Sánchez Castillo
Josep Maynou
+ Sorteig gandula solidària
+ Tatsumi&Masako

 

Adrian Melis
Engagement Rate Formula. 2019
10’

Engagement Rate Formula, Melis posa en marxa una iniciativa sense ànim de lucre que es dedica a transformar els likes, els símbols de “reacció” que s’utilitzen a les plataformes de xarxes socials, en “m’agrada” “reals” fets de guix. La iniciativa se centra específicament en els likes expressats per a les publicacions que descriuen les lluites i el tracte inhumà dels refugiats. La iniciativa arriba a diverses ONG i organitzacions de drets humans per ajudar-les a distribuir aquests likes materials a les persones que ho necessiten. Una sèrie de converses telefòniques presenta una realitat absurda i altament problemàtica en la qual es consideren possibles ajudes per a persones refugiades necessitades. El treball es va inspirar en el fenomen en línia del slacktivisme. Els likes són finalment enviats al camp de refugiats de Moria, situat a Lesbos, Grècia.

Adrian Melis
(L’Havana, Cuba, 1985)
www.adrianmelis.com


Liv Schulman
La Resistencia Medieval (Control Temporada 2 – Episodio 2), 2011-2016
6’53’’

Control és una sèrie de televisió sobre art i escriptura en la qual hi ha un personatge recurrent, una espècie de detectiva que deambula entre els episodis intentant establir noves relacions de sentit. Control és una sèrie de misteri, sobre el major misteri de tots: el que es pot protagonitzar sense objecte. En aquest moment, Control compta amb tres temporades completes. Es va rodar a París, Buenos Aires, Mar del Plata, Tel Aviv i Rennes. S’emet en galeries i televisions. En la resistència medieval l’edat mitjana continua existint en els nostres dies, només que… ningú ho sap.
Direcció i guió: Liv Schulman / Actors: Osvaldo Stagnaro, Santiago Gasquet, Jorgelina Ramos i Haduken / Càmera: Ivo Aichenbaum / So: Analia Schnitman / Música: Martin Rur.

Liv Schulman
(Buenos Aires, Argentina, 1985)
www.livschulman.com


Abel Jaramillo
Nocturno (Relato fantástico para Celestino Coronado), 2020
7’

En 1933, Federico García Lorca desenvolupa en una conferència titulada Juego y teoría del Duende una sèrie d’idees entorn de la teoria estètica i els processos de creació artística, una successió d’elements i referències sobre la seva manera d’entendre el “Duende“. En un d’aquests exemples, parla del “cantaor“ Manuel Torre, del qual diu que, mentre escoltava el Nocturn del Generalife de Falla, va sentenciar: «Tot el que té sons negres té “duende“». Nocturn pren aquesta referència del “Duende“ per abordar la memòria, l’amor i la mort a través de les vinculacions entre l’obra de Federico García Lorca i la producció escènica i cinematogràfica de Celestino Coronado.

Abel Jaramillo
(Badajoz, 1993)
www.abeljaramillo.es

 

Fernando Sánchez Castillo
La expulsión de los moriscos, 2023
5’

Basant-se en textos i recerques de Palomino i Willian Jordan, l’artista recrea en vídeo la seva versió d’aquest quadre perdut per sempre, però importantíssim en l’imaginari de Velázquez i “lo Velazqueño“. Cremat en l’incendi de 1734 de l’Alcázar, només existeixen un parell de succintes descripcions i el recent descobriment d’un retrat de Felip III utilitzat per a la seva composició.
La imatge sorgeix d’entre unes taques o cremades a la paret com un fantasma que apareix i s’esvaeix. Aquest llenç formava part del pla iconogràfic de la Monarquia Espanyola del Saló dels Miralls en el qual els Augsburg mostraven les seves victòries enfront de l’islam i mostraven una consciència imperial de confrontació, exclusió i expulsió de tot el diferent. Alguns autors el situen en una arqueologia del concepte de les dues Espanyes.

Fernando Sánchez Castillo
(Madrid, 1970)
www.fernandosanchezcastillo.com

 

Josep Maynou
UNTITLED 2017_2019 (2019)
10’

Untitled és una recopilació de l’acció repetida de llançar i apuntar: un moment precís en el temps que combina un esforç de càlculs complexos i ardu entrenament. La lleugeresa d’aquest gest, sempre en entorns domèstics, contrasta amb la meticulositat de la seva preparació. Com en un joc d’obstacles, l’artista crea petits circuits aparentment improvisats que s’activen amb el moviment i es converteixen en mecanismes sorprenents i objectes escultòrics. Amb el temps, aquesta acumulació de gestos de l’artista es converteix en una espècie de diari, tant com l’inici d’un nou enfocament en la pràctica escultòrica.
Text: Sira Pizà

Josep Maynou
(Barcelona, 1980)
www.bombonprojects.com/represented/josep-maynou


Sorteig de la gandula solidària
Sorteig entre tot el públic que hagi comprat números aquest dia d’una de les 9 gandules solidàries que han intervingut 9 artistes de manera altruïta. Si us toca, us l’endueu a casa!
Podeu veure els autors i les gandules aquí.

Tatsumi&Masako
Tatsumi&Masako és el projecte del músic mataroní, Raül Sala. Membre del duo electrònic Talcö, fa més de deu anys que produeix música per a documentals, curtmetratges, publicitat i teatre. La seva música transita entre el pop sintètic, amb pinzellades IDM, indietrònica, ambient i noise, sense deixar de banda l’experimentació, creant una banda sonora atmosfèrica.
@tatsumiandmasako

L’hora del pati | Videoart i música