Degut a la situació actual la programació a GRAF s'ha vist afectada. A la fase 1 de la desescalada alguns dels espais ja es poden visitar amb cita prèvia! Consulteu els seus web i xarxes socials per més informació.

MATTEO GUIDI. TIEMPO DE PRESIÓN

18:3021:00 h
Lloc: Homesession
Creu Dels Molers, 15
08004 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Presentació

Tiempo de presión s’inscriu en la investigació sobre l’alimentació en entorns altament condicionats que Matteo Guidi desenvolupa des del 2009, i que l’ha portat a explorar, per exemple, les recursives expressions culinàries que es desenvolupen a les presons. El projecte planteja una especulació narrativa que pren com a punt de partida a La Reina, l’olla a pressió que Fidel Castro va distribuir altament entre la població cubana com a part del pla d’estalvi energètic de la illa, convertint-la pràcticament en un distintiu nacional. La gestió de la imatge pública de l’artefacte, a càrrec del propi Fidel, serveix per desplegar un joc de ressonàncies entre la idea d’un comandant proper, més quotidià, i les relacions de poder explícites i implícites que es troben en aquest gest. La reina de la salsa – exiliada cubana Celia Cruz- cantant a l’aliment, la ideal del futur i La Reina mateixa també intervenen en aquesta micro-història en procés. (Alex Brahim)

Matteo Guidi (Cesena, Itàlia, 1978), artista, antropòleg social i professor de Sociologia de la Comunicació a la ISIA d’Urbino, presentarà en el marc del programa Invited el projecte Tiempo de presión .
Les investigacions artístiques de Guidi es situen en contextos complexos d’estructures socials més o menys tancades, com ara presons de màxima seguretat, fàbriques i, més recentment, els camps de refugiats del West Bank. Aquests projectes neixen de la curiositat d’entendre les maneres a través de les quals els individus o grups gestionen la seva vida diària dins de sistemes delimitats que tendeixen a objectivar-los. Reflexionant sobre mètodes impredictibles de resistència quotidiana provocada per una combinació de simplicitat i ingenuïtat, es centra en els contextos que es consideren marginals o excepcionals, però que, en realitat, anticipen escenaris més comuns.