MONTMARTRE, PAISATGE DE LA BOHÈMIA

19:0020:00 h
Lloc: CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona
Conferència

CICLE DE HUMANITATS AL VOLTANT DE “TOULOUSE-LAUTREC I L’ESPERIT DE MONTMARTRE”

En el París del final del segle XIX, el barri de Montmartre es va convertir en epicentre de l’art modern. Aquell microcosmos artístic, irreverent i bulliciós, batejat com “l’esperit de Montmartre”, va exercir una gran influència en els grans moviments artístics i culturals del segle XX. Henri de Toulouse-Lautrec en va ser un dels millors cronistes. 

Quatre conferències ofereixen un passeig multidisciplinari per aquest barri mític. L’historiador de l’art Eliseu Trenc descriu els locals de trobada i reunió amb més renom de l’època. La pianista Marta Espinós en reprodueix l’ecosistema musical amb exemples comentats i interpretats en directe. La historiadora Victoria Combalia n’analitza l’univers femení i Francesc Fontbona el presenta més enllà de Toulouse-Lautrec, amb figures com Picasso, Renoir, Van Gogh o Casas.

TERRA D’ARTISTES I D’ENRENOU

DILLUNS 12 DE NOVEMBRE DE 2018

L’historiador de l’art Eliseu Trenc descriu l’ambient bohemi de Montmartre a través de la vida als locals de trobada, reunió i gaudi amb més renom de l’època.

MAPA SONOR DE MONTMARTRE

DILLUNS 19 DE NOVEMBRE DE 2018

A què sonava el bulliciós París del final del segle XIX? Una conferència musicalitzada al piano per l’ecosistema sonor de Montmartre amb exemples interpretats i comentats en directe. 

A càrrec de Marta Espinós, pianista, comissària musical i codirectora artística de Lo Otro, empresa que ofereix direcció artística, organització i producció de tot tipus de projectes musicals d’alt nivell, com ara l’exposició Goya del Museo Nacional del Prado.

FIGURES FEMENINES A MONTMARTRE

DILLUNS 26 DE NOVEMBRE DE 2018

La dona al Montmartre del final del segle XIX i començament del XX, des de pintores com Suzanne Valadon fins a models com Misia Sert o galeristes com Berthe Weill. 

A càrrec de Victòria Combalia, historiadora de l’art i professora d’Història de l’Art Contemporani a la UB

MONTMARTRE MÉS ENLLÀ DE LAUTREC

DILLUNS 3 DE DESEMBRE DE 2018

Casas i Rusiñol van exportar l’esperit de Montmartre a Els 4 Gats de Barcelona. Josep Oller va fundar el Moulin Rouge, local en el qual Anglada-Camarasa va fer les pintures que li van donar fama mundial. Picasso hi va trobar el camí cap al lideratge de la pintura contemporània, a través del contacte amb altres autors com Gris, Max Jacob, Modigliani, Matisse o Pichot, en un caldo de cultiu que va ser precursor del fauvisme, el cubisme i l’Escola de París.

A càrrec de Francesc Fontbona, doctor en Filosofia i Lletres i professor d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona

MONTMARTRE, PAISATGE DE LA BOHÈMIA