Segons l'últim decret que es va aprovar el passat dia 29 Oct., la activitat cultural estarà anul·lada o molt reduïda els pròxims 15 dies. Això implica que els esdeveniments publicats es poden veure afectats. Recomanem revisar el web de cada espai. Molta força!

MONTMARTRE, PAISATGE DE LA BOHÈMIA

19:0020:00 h
Lloc: CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona
Conferència

CICLE DE HUMANITATS AL VOLTANT DE “TOULOUSE-LAUTREC I L’ESPERIT DE MONTMARTRE”

En el París del final del segle XIX, el barri de Montmartre es va convertir en epicentre de l’art modern. Aquell microcosmos artístic, irreverent i bulliciós, batejat com “l’esperit de Montmartre”, va exercir una gran influència en els grans moviments artístics i culturals del segle XX. Henri de Toulouse-Lautrec en va ser un dels millors cronistes. 

Quatre conferències ofereixen un passeig multidisciplinari per aquest barri mític. L’historiador de l’art Eliseu Trenc descriu els locals de trobada i reunió amb més renom de l’època. La pianista Marta Espinós en reprodueix l’ecosistema musical amb exemples comentats i interpretats en directe. La historiadora Victoria Combalia n’analitza l’univers femení i Francesc Fontbona el presenta més enllà de Toulouse-Lautrec, amb figures com Picasso, Renoir, Van Gogh o Casas.

TERRA D’ARTISTES I D’ENRENOU

DILLUNS 12 DE NOVEMBRE DE 2018

L’historiador de l’art Eliseu Trenc descriu l’ambient bohemi de Montmartre a través de la vida als locals de trobada, reunió i gaudi amb més renom de l’època.

MAPA SONOR DE MONTMARTRE

DILLUNS 19 DE NOVEMBRE DE 2018

A què sonava el bulliciós París del final del segle XIX? Una conferència musicalitzada al piano per l’ecosistema sonor de Montmartre amb exemples interpretats i comentats en directe. 

A càrrec de Marta Espinós, pianista, comissària musical i codirectora artística de Lo Otro, empresa que ofereix direcció artística, organització i producció de tot tipus de projectes musicals d’alt nivell, com ara l’exposició Goya del Museo Nacional del Prado.

FIGURES FEMENINES A MONTMARTRE

DILLUNS 26 DE NOVEMBRE DE 2018

La dona al Montmartre del final del segle XIX i començament del XX, des de pintores com Suzanne Valadon fins a models com Misia Sert o galeristes com Berthe Weill. 

A càrrec de Victòria Combalia, historiadora de l’art i professora d’Història de l’Art Contemporani a la UB

MONTMARTRE MÉS ENLLÀ DE LAUTREC

DILLUNS 3 DE DESEMBRE DE 2018

Casas i Rusiñol van exportar l’esperit de Montmartre a Els 4 Gats de Barcelona. Josep Oller va fundar el Moulin Rouge, local en el qual Anglada-Camarasa va fer les pintures que li van donar fama mundial. Picasso hi va trobar el camí cap al lideratge de la pintura contemporània, a través del contacte amb altres autors com Gris, Max Jacob, Modigliani, Matisse o Pichot, en un caldo de cultiu que va ser precursor del fauvisme, el cubisme i l’Escola de París.

A càrrec de Francesc Fontbona, doctor en Filosofia i Lletres i professor d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona

MONTMARTRE, PAISATGE DE LA BOHÈMIA