NINGÚ SAP EL QUE POT L'ART _ INTERROMPENT EN LA MATRIU

19:0021:00 h
Lloc: Centre Cívic Can Felipa
Pallars, 277
08005 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Seminari

Ningú sap el que pot l’art és el programa de formació 2019 de l’ACCA, Associació Catalana de Crítics d’Art. Aquest reformula l’antiga asseveració del filòsof Barauch Spinoza –“ningú sap el que pot un cos”, Ètica (1677)– per proposar tres escenaris amb què interrogar algunes dimensions de l’art i el pensament contemporanis sota l’influx del gir performatiu i material. L’agència material i la performativitat són aspectes amb què ultrapassar l’anàlisi de la pràctica artística en tant que mera qüestió de discurs o de significat.

Cada formació ha estat dissenyada i es conduirà per agents del nostre context que actualment anticipen pràctiques i discursos en relació amb la creació contemporània: Nancy Garín, amb Interrompent en la matriu, a l’entorn d’art i la decolonialitat; Anna Manubens, amb Fer tal i com dius, a l’entorn de la performativitat des de la perspectiva de la curadoria; i Quim Pujol, amb Varietés del futur, a l’entorn de la performativitat des de la materialitat del cos.

Organitza l’ACCA, Associació Catalana de Crítics d’Art, amb la col·laboració del Centre Cívic Can Felipa; Fàbrica de Creació La Escocesa; L’Estruch Fàbrica de Creació; OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural) de la Generalitat de Catalunya.

Totes les activitats del programa són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia a accacritics@gmail.com

Pel que fa a l’admissió, tindran prioritat les persones que participin en totes les sessions d’una mateixa formació.

INTERROMPENT EN LA MATRIU

 

A càrrec de Nancy Garín, amb Antoine Silvestre, Jeleton, Duen Sacchi i Etcétera.

Centre Cívic Can Felipa, Barcelona. 16, 23 i 30 d’octubre, 6 i 13 de novembre, de 19.00 a 21.00 h.

 

El pensament decolonial ha posat en relleu altres maneres de comprendre la divisió cultura/natura i la relació entre humans i objectes. Amb aquesta formació s’aporta una base per entendre el pensament i la lluita decolonial a partir dels conceptes principals i alguns dels seus autors fonamentals.

 

S’indagarà en qüestions com ara la colonialitat del poder, la raça com a primera categoria social de la modernitat, les línies abismals, les epistemologies del sud i la necropolítica. També es problematitzarà a l’entorn dels estudis queer-cuir, performatius i anticolonials. Es tractaran aspectes relacionats amb projectes del col·lectiu Jeleton (La Historia Política de las Flores), Duen Sacchi (Pequeño Museo Ilustrado sobre Órganos, Prótesis y Fantasías Corporales Coloniales), el col·lectiu Etcétera (El Museo del Neoextractivismo). Per fer-ho es compta amb agents que desenvolupen la seva pràctica entre el comissariat, la producció, la recerca i l’activisme, articulant pensament crític i acció, des d’una perspectiva decolonial, tant en el nostre context com en altres eixos geopolítics.

 

Nancy Garín és investigadora i membre de l’Equipo re. Va formar part del col·lectiu artístic Etcétera i la Internacional Errorista. Antoine Silvestre és arquitecte i filòsof. Ha desenvolupat investigacions sobre les relacions entre ciutat, colonialitat, capitalisme, urbanisme i tecnologia en el marc de les democràcies lliberals modernes. Jeleton és un col·lectiu format per María Ángeles Alcántara Sánchez i Jesús Arpal Moya que opera en repertoris iconogràfics, literaris, musicals, gestuals i que proposa pràctiques autodidàctiques i la publicació de resultats provisionals per al debat. Duen Sacchi és artista, investigador, escriptor trans (Guaxu) i activista antiracista migra. Etcétera és un col·lectiu multidisciplinat format a Buenos Aires l’any 1997, amb la intenció d’apropar l’art a espais de conflictivitat social –el carrer– i traslladar-ne els conflictes als espais de producció cultural i als mitjans de comunicació i a les institucions d’art.

 

 

NINGÚ SAP EL QUE POT L’ART – INTERROMPENT EN LA MATRIU