Palace of Un/Learning: Glitching Mies | Bernadette Krejs & Max Utech

19:00 h
Lloc: Pavelló Mies van der Rohe
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7
08038 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Performance

Glitching Mies crea un moment dissident i una acció participativa que qüestiona el Pavelló de Barcelona com un dels principals referents del cànon arquitectònic modern. El Pavelló és qüestionat i transgredit a través dels seus principis hegemònics de material, espai i ús.

La imatge mai envellida del Pavelló de Barcelona realitzada per Lilly Reich amb l’ajuda de Ludwig Mies van der Rohe i la seva reconstrucció a partir del 1986 mostra els espais fluids i falses realitats d’un manifest fictici del Modernisme, presentant-se com una icona de l’arquitectura aparentment neutre, universal i autoreferencial.

Com a referència indiscutible, el pavelló representa la narrativa dominant del cànon arquitectònic: espais buidats de qualsevol domesticitat, emmarcats per materials durs i prestigiosos i elements homogenis escenificats d’objectes, persones i històries al seu voltant.

Però tota narrativa constructiva té els seus accidents, esquerdes i errors que poden desencadenar “històries fantasmals” [Jaque, 2020]. Glitching Mies adopta aquests moments borrosos de contravisibilitat ocupant i irritant el conegut entorn espacial i visual del Pavelló, modificant-ne la materialitat, els límits i les jerarquies.

D’aquesta manera, el queering s’introdueix com a pràctica espacial per a la “representació de l’arquitectura” [Bonnevier, 2007], cosa que implica la possibilitat de moure’s, interpretar i obrir les condicions estàtiques del Pavelló alterant l’ordre de les coses [Ahmed, 2006]. Aquesta transformació és un acte joiós, com afirma Paul B. Preciado: “l’encreuament és un lloc d’incertesa, del que no és evident, d’estranyesa. No és una debilitat, sinó un poder” [Preciado, 2020].

Glitching Mies crea un moment intermedi que mostra el potencial transformador de l’alteritat i la multiplicitat en des/aprendre i reivindicar l’statu quo. Un glitch ambigu en què sorgeixen preguntes: Què és bo? Qui som? De qui són les històries que s’expliquen?

Durant la Model i en el marc de LINA, hi haurà diverses intervencions al Pavelló de Barcelona que alteraran la reproducció visual habitual del pavelló, interrompran els fluxos de les persones a través de l’espai i provocaran moments de qüestionament de les referències hegemòniques de l’arquitectura actual . Superem la submissió!

Glitching Mies és, doncs, una acció feminista i participativa, “una forma de rebuig” [Russell, 2020] d’una producció i distribució del coneixement dominant i excloent. Així doncs, tothom està convidat a ser còmplice portant un petit objecte al Pavelló i col·locar-lo a l’armari del coneixement encarnat, convertint-se així en part de l’exposició. Un Acollidor (Radical) Saló el 27 d’abril serà el punt inicial on els convidats podran recórrer les instal·lacions, compartir històries al llit de Lily i discutir les seves experiències dissidents amb els amfitrions Bernadette Krejs i Max Utech.

Palace of Un/Learning: Glitching Mies | Bernadette Krejs & Max Utech