GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

pantalles i pastilles

14:0016:00 h
Lloc: adnplatform
Avda. Can Roquetas esquina Victor Hugo
08173 Sant Cugat del Vallès
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

ignasi aballí / chema alvargonzález / marcos ávila-forero / anna dot / enric farrés duran / gonzalo elvira / dora garcía / miquel garcía / andreas m. kaufmann / muntadas / francesc ruiz / tim youd, comissariada per montse badia

Pantalles i Pastilles és un assaig en format exposició o una exposició en format llibre expandit que compta amb coberta, pròleg, índex, capítols, notes a peu de pàgina, epíleg i contraportada. L’exposició és un homenatge a la novel·la de Ray Bradbury Fahrenheit 451 (1953), publicada per primera vegada en tres lliuraments als números de març, abril i maig de 1954 de la revista Playboy i es proposa situar els continguts del llibre al centre d’un debat actual al voltant del control a l’accés al coneixement, la censura, les estratègies de distracció i falsa felicitat, la dependència de les pantalles i l’absència de sentit crític.

Fahrenheit 451 és una novel·la distòpica que presenta una societat futura en la qual els llibres estan prohibits i existeixen “bombers” encarregats de confiscar-los i cremar-los. La novel·la ha estat objecte d’interpretacions que fan al·lusió a moments històrics de repressió d’idees dissidents. A una entrevista per la radio al 1956, Bradbury va afirmar que quan va escriure la novel·la una de les seves màximes preocupacions era el clima de caça de bruixes del’era McCarthy. Als anys posteriors, va ampliar aquesta lectura amb l’al·lusió a cóm els mitjans de comunicació redueixen el interès per la literatura i l’esperit crític. Al 1966, François Truffaut va rodar la seva única pel·lícula en anglès, a partir del relat de Bradbury. Protagonitzada per Oskar Werner, Julie Christie i Ciryl Cusack, la pel·lículas’ambienta en un futur tecnològic i retro, hipnotitzat per les pantalles i les pastilles i on pensar i dissentir és perillós.

Disseny gràfic: Alex Gifreu