Pràctiques impròpies. Desinstitucionalització en salut, cultura i acadèmia

17:0020:30 h
Lloc:
Pere IV, 345 08019 Barcelona
Aquest esdeveniment sortirà publicat a l'agenda el dia 29.05.2024.
Preu: Activitat gratuïta
Trobada

Aquesta trobada aborda les pràctiques de desinstitucionalització inspirades en la reforma psiquiàtrica de Trieste (Itàlia), situades a la intersecció entre cura, cultura i investigació.

Amb aquesta jornada, La Escocesa acull una reflexió/acció ja en marxa, que pensa el paper de les pràctiques artístiques per sostenir la desinstitucionalització tant a la cultura com a les cures.

Tractarem de construir una relació oberta amb una memòria, la del recorregut de la crítica institucional i desinstitucionalització de Trieste, però també amb una articulació teòrica específica i amb unes pràctiques situades. Dirigida a diversos agents dels sectors de la cultura, l’art, la salut i les cures, així com de la gestió comunitària i l’activisme emancipador.

Participen: el col·lectiu Entrar Afuera, Giovana de Giudice, Mabel Tapia, Carlo Caprioglio.

 

programa

17h – Bienvenida

17:15h – Presentació de la jornada per part del col·lectiu Entrar Fora

17:30h – Ponències de Marta Malo i Giovanna Del Giudice

18:30h – Descans

18:45h – Ponències de Mabel Tapia i Carlo Caprioglio

19:45h – Conversa oberta

20:30h – Tancament de la jornada

 

bios

Entrar Afuera és un col·lectiu de recerca militant que intenta pensar i inventar pràctiques de cura a la ciutat, reflexionant i actuant el vincle entre institucions públiques, territoris i persones. Compta amb participants que venen de l’activisme i d’espais vinculats a les cures a través de diferents formes, inclosa la sanitat pública, la cultura i l’art, els moviments socials i l’educació i la pedagogia radical. El seu recorregut comença el 2016, amb projectes a Madrid, Trieste i Barcelona.

Mabel Tapia és investigadora i curadora independent. Recentment, ha exercit les funcions de subdirectora artística del Museu Reina Sofía. Anteriorment ha estat coordinadora de L’Internationale, confederació de set institucions d’art modern i contemporani. Així mateix, ha codirigit, a França, el programa de postgrau en investigació artística DSRA, Document i art contemporani (ÉESI – Esna Bourges), durant 3 anys. També ha estat coordinadora de la Xarxa Conceptualismes del Sud, plataforma de la qual n’és membre. A més, ha desenvolupat un treball curatorial en diferents contextos.

Marta Malo és traductora i investigadora feminista. Des de fa més de dues dècades, combina l’ofici de traducció i interpretació amb el compromís amb la investigació militant i l’educació popular. Ha traduït de l’anglès i de l’italià reconegudes pensadores feministes com Gayatri Chakravorty Spivak, Bell Hooks, Judith Butler, Isabell Lorey i Mariarosa Dalla Costa. Ha participat en iniciatives de recerca activista com a Precàries a la deriva, Observatori Metropolità, Mans Invisibles i Entrar Afuera. Forma part actualment de La Laboratòria.

Giovanna Del Giudice és psiquiatre, col·laboradora de Franco Basaglia i Franco Rotelli, i va tenir un paper destacat a la dècada de 1970 a Trieste en el procés de tancament del manicomi i construcció de la xarxa de serveis territorials de salut mental. Ha dirigit els departaments de Salut Mental de Caserta2 (2002-2006) i de Cagliari (2006-2009). Compromesa contra tota mena d’institució total, ha participat de manera activa en el procés de superació de l’Hospital Psiquiàtric Judicial (OPG per les sigles en italià). És portaveu nacional de la campanya estatal …el teu sublegal slegal, per a l’abolició de la contenció mecànica en els serveis assistencials.

Carlo Caprioglio és investigador i activista. S’ocupa del dret a l’asil, dels drets dels treballadors migrants, de la facilitació de la llibertat de moviment, i de l’accés a la justícia de les persones migrants. Des del 2020, i en qualitat de professor contractat, coordina la Clínica del Diritto dell’Immigrazione i della Cittadinanza, a la Universitat Roma Tre. Fundada en 2010, la Clínica és un laboratori teòric-pràctic que, combina activitats docents, de suport jurídic i de recerca, promou un replantejament del rol social de la institució universitària i de les relacions al si de la comunitat acadèmica.

Pràctiques impròpies. Desinstitucionalització en salut, cultura i acadèmia