Presentació del projecte [No Dispositiu] de Citlali Hernández i Nicolás Villa

17:0020:00 h
Lloc: Hangar
Emilia Coranty, 16 – Can Ricart
08018 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Presentació

[No Dispositiu] és un projecte que parteix d’una intenció exploratòria sobre la percepció i presència del cos humà com a objecte artístic, des del punt de vista de la dansa.

La idea apunta a dur a terme una anàlisi entorn del moviment pel moviment, a la fragmentació del cos, a les seves funcions, les seves tasques, a la relació humanomáquina en la qual estem immersos, als nostres cossos disciplinats. Partim d’aquesta visió, ja que aquesta construcció corporal és evident en les seves pràctiques, on cal una submissió i entrenament per aconseguir certes formes que li exigeix ser sempre jove fins a deformar-se.

La vinculem com a idea vigent en la capacitat actual del cos per patir una constant deformació segons les intensitats o forces socials que el travessen. Es dissenyen màquines, es modelen cossos.

[No Dispositiu] és una instal·lació robóticaaudiovisual conformada per quatre artefactes robòtics el moviment es determina per les dades emmagatzemades de 6 sensors que van ser col·locats prèviament en diferents parts del cos d’un(a) ballarí(na) mentre executava una coreografia dissenyada (en procés) a partir de les possibilitats de repetició i moviments del cos quotidià. Cada artefacte representa i respon respectivament a un braç dret, un braç esquerre, un tors i un cap. Cadascú es manifesta com a executant neutral de dansa amb tasques específiques de moviment.

La instal·lació passa a manera de “coreografia algorítmica” que transita aleatòriament per diferents maneres de visibilitzar, invisibilitzar i percebre la presència del cos humà pel moviment. Els artefactes robòtics en un principi reprodueixen i imiten, apareixen com a extensions corporals, però posteriorment mostraran que tenen memòria i que poden generar les seves pròpies frases dancísticas, i poden llavors construir una certa identitat.

Continguts de la presentació

Data: 18 desembre 2014 a les 17h

– Descripció general del projecte.

– Punt de partida, interessos, referències conceptuals (Yvonne Rainer, pensaments

en la dansa postmoderna, construccions socials del cos contemporànies, etc.).

– Eix creatiu.

– Descripció del procés creatiu.

– Sobre el projecte general com a procés exploratori i la presa de decisions determinants entre tècnica i concepte envoltant, tots dos sempre amb possibilitats de canvi.

– Explicació general sobre tecnologia utilitzada per desenvolupar el projecte: Arduino, MaxMSP, comunicació sense fils (XBees S2), etc.

– El projecte i les seves possibilitats prospectives (d’instal·lació a exploracions coreogràfiques per a la performance).

– Descripció breu del perfil de cada artista.

– Mostra a manera DEMO del projecte en procés. Els assistents podran provar el sistema sense fil de sensors que transmeten el moviment de certes parts del cos en temps real als artefactes robòtics creats pels artistes.

[No Dispositiu] és el projecte de final de màster de Citlali Hernández i Nicolás Villa en col·laboració amb Ona Sallas i Batlle. Ha estat desenvolupat durant una residència a Hangar dins el marc de col·laboració Hangar – Màster d’Arts Digitals de la UPF.

Presentació del projecte [No Dispositiu] de Citlali Hernández i Nicolás Villa