Ramos. Julio Bittencourt

Lloc: Galeria Zielinsky
Passatge de Mercader, 10
08008 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Zielinsky es complau a presentar l’exposició Ramos de Julio Bittencourt (1980, Brasil). En col·laboració amb la galeria Lume, la mostra és la primera de l’artista a Espanya i exhibeix una sèrie de fotografies desenvolupades durant quatre estius en un barri dels afores de la ciutat de Rio de Janeiro (Brasil), entre els anys 2009 i 2012.

Les fotografies són el resultat de la investigació de l’artista sobre les múltiples realitats presents a Piscinão de Ramos, una platja artificial utilitzada com a lloc d’oci i sociabilitat en una regió perifèrica de Rio de Janeiro. La platja, aquest lloc democràtic i festiu, troba a Ramos el màxim exponent: cossos, menjar, jocs, crema solar, calor, suor, històries d’amor i una vida palpitant que està en escena sota la mirada del fotògraf que registra minuciosament cada detall i esdeveniment. Sobre el lloc, Julio ens relata: “Em vaig animar a fotografiar el Piscinão de Ramos perquè és un espai inusual que, a més de servir com a àrea d’esbarjo no només per a la població que viu al voltant, també és un lloc que conviu amb problemes com la violència i la contaminació”.

L’exposició presenta una narrativa fotogràfica de 9 imatges on la intensitat del sol sobre els cossos fa de cadascuna de les escenes un registre surrealista, o com escriu Martin Parr sobre les fotografies de Bittencourt: “gairebé es pot olorar la platja quan mires aquestes fotos”. La sèrie “Ramos” va ser nominada aquest any al Prix Pictet, un premi que té com a objectiu aprofitar el poder de la fotografia –tots els gèneres fotogràfics– per cridar l’atenció mundial sobre temes de sostenibilitat, especialment els relacionats amb el medi ambient.

Ramos. Julio Bittencourt