GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Ricard Garcia Vilanova. Llampades en la foscor (Síria, 2011-2015)

19:0021:30 h
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge
La Rambla, 99
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Inauguració

Ricard Garcia Vilanova (Barcelona, 1971) és l’únic periodista gràfic que ha estat a Síria des de l’inici del conflicte. El novembre del 2011, en el marc de les anomenades «primaveres àrabs», es va infiltrar a Jabal al-Zawiya, a la província d’Idlib, i va participar en les primeres manifestacions contra el règim de Baixar al-Assad. La població estava tan atemorida per la Mukhabarat (la policia política) que, per por de ser identificada a les fotografies dels diaris, demanava als periodistes de retratar només els infants. També va ser testimoni de com aquest règim repressor dissolia les manifestacions amb els trets dels franctiradors, i després amb els tancs. La població civil s’enfrontava amb un exèrcit modern que atacava amb artilleria des d’helicòpters i avions de reacció, amb míssils Scud i fins i tot amb armes químiques.

Les revoltes van derivar en una guerra de diversos bàndols però una sola víctima: la població civil, obligada a combatre o a sobreviure. Finalment, l’expansió de l’Estat Islàmic a Síria i a l’Iraq ha tornat a transformar aquest conflicte.

Ricard Garcia Vilanova treballa alhora amb una càmera fotogràfica i una de vídeo. Per a totes dues eines fa servir un objectiu gran angular perquè, com deia Robert Capa, «si les teves fotografies no són prou bones és que no t’has acostat prou». Pràcticament no hi ha aire entre l’ull del periodista i la mirada davant de l’objectiu. Aquí no hi ha la pretesa objectivitat del reporter perquè aquesta objectivitat l’ha de posar, si així ho decideix, l’espectador. Un espectador no gaire diferent dels personatges retratats per Garcia Vilanova, atrapats en un conflicte que s’acarnissa amb els éssers més indefensos.

Foto: Alep, agost del 2012

Ricard Garcia Vilanova. Llampades en la foscor (Síria, 2011-2015)