Rutes del desig. Carta de navegació per l’Arxipèlag

ONLINE
Lloc: La Virreina Centre de la Imatge
La Rambla, 99
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Des del 1896 les dones han aportat al cinema un doll de creacions admirables sorgides de la seva experiència particular al món. La descoberta daquest arxipèlag sorprenent, inspirador i significant de la cultura femenina ha estat la raó de ser de la tasca duta a terme per la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona al llarg dels seus trenta anys de trajecte.

Construir, reconstruir, restaurar, teixir genealogies fílmiques des del plaer, el gaudi, la creativitat. Subvertir els dictats de lacadèmia, les narracions androcèntriques de la Història del cinema (amb majúscula, per descomptat), aquestes llistes ben acotades, polides, repolides, que marquen qui és digne daparèixer-hi, de figurar en els llibres de text (poques dones, molt poques, sovint reduïdes a un capítol específic). Recuperar les pioneres, posar-les en relació amb les cineastes actuals, trencar amb la narrativa de lexcepcionalitat –les dones cineastes com a éssers mitològics, amazones que apareixen de sobte al llarg de la història per a sorpresa i fascinació del públic.

Aquestes van ser les bases a partir de les quals vam convocar, el 2017, la primera edició del Projecte Arxipèlag. A quina dona cineasta retries homenatge amb una peça de creació pròpia? Vam llançar al vent la nostra proposició i la resposta no es va fer esperar: ens van arribar desenes de propostes audiovisuals (vídeos, gifts, fotografies, textos). Un arxipèlag que ha anat creixent al llarg dels anys i amb el qual hem volgut construir un homenatge col·lectiu a les creadores cinematogràfiques que han configurat el nostre univers, homenatge que significa també lacceptació duna herència i la constatació dun relleu i duna continuïtat.

Amb aquest esperit de gaudi i de creació col·lectiva vam convidar Cloe Masotta –pensadora, teòrica, docent i referent per a nosaltres– a imaginar un recorregut per aquest Arxipèlag. Aquesta és la seva proposta, una de les moltes possibles, la seva carta de navegació. Gràcies a totes per acompanyar-nos en aquest viatge.

Artistes: Marga Almirall, Carolina Astudillo, Salut Baldirà, Allison Figueroa Rojas, Laura Ginès, Francesca Llopis, Raquel Marques, Cloe Masotta, Cristina Mora Cobos, Anne Murray, Eva Ortega Puig, Elda Isavelina Ortiz Rivas, Maria Pagès, María Paton Martínez, Paulina Quiroz Navarro, Martina Rogers, María Romero, Marina Siero i Diana Toucedo

Curadores: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i Cloe Masotta

Rutes del desig