S.M.S (Shit Must Stop)

Lloc: Bombon projects
Trafalgar 53, local B
08010 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Fundada el 1968 a la ciutat de Nova York per l’artista, col·leccionista i marxant William Copley, S.M.S. (Shit Must Stop), és una col·lecció d’art contemporani en una caixa. Una caixa plena de petites, sovint capricioses, obres d’art disponibles per subscripció. Lliurar art per correu, ofert per Copley i el seu col·laborador Dmitri Petrov, era una forma de sortejar el mercat de l’art i fer l’art contemporani accessible per a més persones.

Inspirat pel seu mentor i amic Marcel Duchamp i per la seva famosa obra la Boîte-en-valise, S.M.S. va ser concebuda com una publicació multidisciplinar i intergeneracional que presentava obres d’art d’artistes destacats i d’artistes desconeguts sense jerarquies. Independentment del seu reconeixement, cada un d’aquests artistes, va rebre 100 $ per la seva contribució.

S.M.S va reunir artistes com Man Ray, Meret Oppenheim, Richard Hamilton, Roy Lichtenstein, Yoko Ono, Lawrence Weiner, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Dieter Roth, On Kawara, Lil Picard, Ray Johnson, Lee Lozano o els compositors La Monte Young y Terry Riley, entre molts d’altres.

Les edicions resultants van des de material imprès (dibuixos, fotografies, fullets, retalls, adhesius, cartells…), a objectes (corbates de llacet, guants) o obres sonores en cassets o mini-vinils. Entre elles hi ha un barret fet per Lichtenstein, un vinil de Duchamp en què s’escolta a l’artista recitar embarbussaments, poemes escrits per l’artista Mimmo Rotella durant la seva estada a la presó, un calendari a 100 anys vista realitzat per On Kawara o una acció de Yoko Ono titulada Mend piece for John, que instrueix a: “Agafa la teva tassa preferida. Trenca-la en molts trossos amb un martell. Reparar-la amb aquesta cola i aquest poema”. Inclòs hi ha una caixa de cartró que conté un llaç, una bossa de plàstic, instruccions, uns poemes a John Lennon i un tub de cola.

Un total de 6 caixes amb 73 edicions repartides en el seu interior van ser publicades. En aquest link es poden consultar totes elles: https://sms.sensatejournal.com/

A la galeria presentarem les 6 caixes originals, completes, que Copley va editar, juntament amb una nova caixa realitzada per Bombon, la setena, amb obres d’alguns dels artistes vinculats a la galeria. En aquesta es podran trobar peces d’Angela de la Cruz, Babi Badalov, Pere Llobera, Joana Escoval, Anna Dot, Bernat Daviu, Enric Farrés, Jordi Mitjà, Josep Maynou, Jeanne Roue, Mauro Cerqueira i Aldo Urbano.

De la mateixa manera que en el projecte de Copley, tots els artistes han rebut els mateixos honoraris per participar i els beneficis que sorgeixin de la seva venta es repartiran a parts iguals amb tots els participants.

La setena caixa, una edició de 10 unitats, és una replica exacte de format i disseny dels portafolis originals de S.M.S.

Per a aquest projecte, s’ha destorçat un pastís amb un paraigües (Pere Llobera), caigut varies vegades al mateix forat (Josep Maynou), tallat una obra en 10 (Àngela de la Cruz), emmanillat un artista a un telèfon mòbil (Mauro Cerqueira), deixat guiar per una antena (Joana Escoval), plorat de pena o de riure (Anna Dot), apostat al joc de l’art (Bernat Daviu), fotocopiat, vernissat, begut Whisky…entre moltes d’altres accions que es podran veure a la galeria a partir de mitjans de desembre i fins a finals de gener

Entenem aquesta exposició com un homenatge a l’esperit de S.M.S. del que ens sentim molt propers.

S.M.S (Shit Must Stop)