Salvador Dalí. Ultralocal / Ultraglobal

Lloc: Galeria Mayoral
Consell de Cent, 286
08007 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Mayoral presenta una exposició monogràfica dedicada a Salvador Dalí (Figueres, 1904 – 1989), que consta d’una acurada selecció de vint-i-vuit obres de l’artista. Les peces són testimoni dels seus vincles amb el paisatge de Cadaqués i amb les tradicions més properes, les quals són alhora creadores de noves idees i noves formes. La mostra compta amb la col·laboració de Chus Martínez, que n’ha escrit l’assaig. 

Tant en l’artista com en l’obra de Salvador Dalí, que fou artífex del gran canvi de paradigma artístic de la contemporaneïtat, hi ha fortes premonicions de situacions que conformen el nostre present. En efecte, com ens fa notar Chus Martínez: «la seva obsessió per l’autogeneració, la seva insistència a mantenir una ambivalència en la lectura i la interpretació de gènere i sexualitat, una identitat no binària, el seu interès per comprendre processos de la vida des de l’art i en companyia de la ciència, el seu interès per aprofundir en la cultura vernacla i manifestar-la en la seva obra i en la seva vida…». El propi artista manifestava que cal provocar confusió sistemàticament, ja que això allibera la creativitat: «Tot el que és contradictori crea vida». I és aquesta ambivalència la que ens captiva, ens atrapa i ens interessa enormement també avui.

Dalí va un pas més enllà, ja que, si bé veiem l’obra aquí, a la sala d’exposicions, «no és forassenyat pensar que l’obra podria trobar-se en el cor d’un bosc o erigir-se davant nostre en una platja de Cadaqués. Quan som davant de la seva obra, Salvador Dalí ho vol tot de nosaltres, vol que deixem que els nostres sentits i els sentirs de l’obra flueixin junts sempre» (Chus Martínez).

Salvador Dalí. Ultralocal / Ultraglobal