GRAF t’apropa la programació de creació contemporània a Catalunya. L'agenda que suma totes les agendes.

Seminari. Palestina al/sense el museu. pèrdua, metàfora i emancipació

17:0021:00 h
Lloc: MACBA
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona
Preu: 10€

Seminari comissariat por Kristine Khouri i Rasha Salti en el context de l’exposició Passat inquiet. Narratives i fantasmes de l’Exposició internacional d’art en solidaritat amb Palestina, 1978. Amb Fadi Bardawil, Catherine David, Alfredo Jaar, Kristine Khouri, Elias Sanbar i Rasha Salti.

L’objectiu de les exposicions arxivístiques i documentals és proposar una revisió crítica de la historiografia i l’entramat intel·lectual que emmarquen la producció de coneixement sobre la pràctica artística i museogràfica. Com ha evolucionat al llarg del temps la relació de Palestina, un Estat que encara lluita per al reconeixement internacional, amb el museu i la pràctica museogràfica? Pot ser el museu el lloc que encarni les aspiracions d’un territori per assolir la condició d’Estat? Palestina ha encarnat una «metàfora» per a les demandes d’autodeterminació, justícia i llibertat d’expressió de diverses generacions de militants àrabs, intel·lectuals i artistes. Una metàfora es pot exposar en un museu? Finalment, l’Exposició internacional d’art en solidaritat amb Palestina de 1978, que havia d’esdevenir un museu itinerant a l’exili, va desaparèixer sense deixar rastre. L’exposició cristal·litza formes de compromís polític entre artistes dels anys setanta que s’han esvaït completament i alhora és una «excavació» que interroga les narratives crítiques preeminents de l’escriptura de la història de l’art.

Palestina al/sense el Museu. Pèrdua, metàfora i emancipació és un seminari que convida els intel·lectuals i historiadors de la cultura Elias Sanbar (Palestina/França) i Fadi Bardawil (Líban), la curadora Catherine David (França) i l’artista Alfredo Jaar (Xile) a reflexionar sobre aspectes clau de l’exposició Passat inquiet. Narratives i fantasmes de l’Exposició internacional d’art en solidaritat amb Palestina, 1978, que presenta la recerca feta fins avui per reconstruir les narratives a l’entorn de l’esmentada exposició.
Programa
DIVENDRES 20 DE FEBRER, DE 17 A 21 h I DISSABTE 21 DE FEBRER DE 2015, DE 17 A 19 h
Lloc: Auditori Meier

Divendres 20 de Febrer
17 h Introducció a càrrec de Bartomeu Marí, Paul B. Preciado, Rasha Salti i Kristine Khouri
17,30 h Fadi Bardawil Mediating Palestine: The 1978 Exhibition and Its Aftermaths
18,30 h Pausa
19 h Elias Sanbar A Museum Full of Emptiness
20 h Preguntes i debat amb el públic

Seminari. Palestina al/sense el museu. pèrdua, metàfora i emancipació