Starshine de Gijs van Lith

18:0021:00 h
Lloc: The Curators Room
Carrer de Trafalgar 45
08010 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Apertura

L’artista multidisciplinari Gijs van Lith (1984) aterra en The Curators Room amb una exposició individual que consisteix en 13 obres elaborades expressament per a l’ocasió. El seu repertori es caracteritza principalment per la pintura, per a la qual l’artista holandès empra tècniques mixtes com ara l’oli, els acrílics i la pintura en esprai. Aquestes combinacions generen paisatges vertiginosos que mediten sobre els dos colors primaris que defineixen les constel·lacions que ens envolten: el vermell i el blau (i el groc com a color residual). Van Lith entén la seva metodologia com una traducció d’una sèrie de pensaments estel·lars i macro universals a un microcosmos visual.

L’artista, que viu i treballa a ‘s-Hertogenbosch (Països Baixos), cultiva constel·lacions texturals en els seus quadres de gran format que activen els sentits mitjançant pinzellades intenses fruits de moltes capes i un traç irregular que varia en intensitat. La seva obra acompanya l’espectador a través dels intersticis de l’existència i explora el teixit fràgil i meravellós de l’univers. El concepte dels microcosmos —allò que, malgrat la seva mida, conté una gran riquesa d’ecosistemes complexos i minuciosos— està al primer pla de l’exposició titulat Starshine. Els quadres de Van Lith contenen vastos i misteriosos èters que semblen centellejar davant dels ulls de l’espectador.

Els resultats dialoguen amb el fenomen alquímic “com és a dalt, és a baix”, que descriu les relacions dialèctiques i mimètiques entre els diferents estrats de l’existència. Els fenòmens que tenen lloc a l’univers tenen una traducció planetària o terrenal. Van Lith expressa amb lleugera clarividència la seva admiració davant allò que és intangible, però familiar alhora; la qual cosa comporta una reflexió al voltant de l’uncanny (allò que reconeixem però alhora ens desconcerta). Això és evident a les capes gairebé escultòriques que adquireixen una qualitat carnosa i masticable que, un cop més, connecta amb la fenomenologia estratificada del teixit de l’univers.

Gijs van Lith es va formar a l’acadèmia d’art AKV St Joost de ‘s-Hertogenbosch (Països Baixos). Després de llicenciar-se, va obtenir el seu màster a la mateixa acadèmia uns anys més tard, el 2013. L’obra de Van Lith ha guanyat diversos premis, com el Thieme Art Young Talent Award del 2009, i ha estat nominada a diversos prestigiosos premis per a joves artistes.

A continuació, la seva obra ha adquirit rellevància internacional i ha estat inclosa en col·leccions privades o empresarials nacionals i internacionals. La seva obra forma part també de la col·lecció d’art públic del Museu Het Noord Brabants. Ha exposat anteriorment a Nova York, Londres, Berlín, Düsseldorf, Brussel·les, Londres, Anvers, Copenhaguen i Amsterdam. Van Lith va participar en una residència a Colònia, a Lesien Art Foundation, i en una altra al CCA Andratx de Mallorca. Va exposar una instal·lació monumental durant la seva exposició individual al Kunsthal Rotterdam el 2018. En els darrers anys, l’artista ha participat en una exposició doble com Henk Visch a Het Noord Brabants Museum als Països Baixos el febrer de 2020 i va tenir una exposició individual a MOYA Museum a Breda el 2022.

Gabriel Virgilio Luciani

Starshine de Gijs van Lith