Taller: Cazadores de luz. Fotosíntesis

Lloc: Hangar
Emilia Coranty, 16 – Can Ricart
08018 Barcelona
Preu: 180€
Taller

Habitem un món construït de llum. Cada element que ens envolta i ens compon, creix i evoluciona amb aquesta matèria efímera que Einstein va somiar. La caça d’aquests fotons s’ha convertit en la gesta de l’home del segle XX. La fotografia no és només un mitjà per representar, és un mitjà ple de màgia i il·lusionisme capaç d’imaginar. Nascuda de la pseudo-ciència i l’esoterisme, el “estenopo” com a principi bàsic de la física, es converteix en el gest màgic de capturar llum dins de la caixa negra. La fotosensibilidad, la creació d’artefactes per manipular la llum, la màgia i l’alquímia, són els elements que conformen aquest acte pagà que frega les més subtils de les místiques. En els seus inicis la fotografia era imatge en si mateixa: un artefacte capaç de crear imatges sense necessitat de capturar-les.

Cazadores de Luz és un espai de recerca col·lectiva sota la direcció de Alfonso Borragán. L’espai, emmarcat en el format de taller, funciona com un catalitzador d’idees i intercanvi al voltant de la fotografia experimental, accionant i explorant els seus recursos. El projecte Cazadores de Luz es compon d’una experimentació basada en l’exploració de diferents tecnologies mitjançant tallers.

Fotosíntesi és la temàtica d’investigació proposada per a la segona edició del projecte a Hangar. Es treballarà en el context de la clorofil·la i la botànica. Treballant amb Fitòlegs i altres especialistes en el tema, investigarem els límits de les superfícies fotosensibles. Utilitzant aquesta excusa com a deriva per a generar els nostres propis projectes.

Es reunirà a 20 talleristes que investigaran els processos juntament amb alfonso borragán, Esther Llorca i els convidats que els acompanyessin cada dia. El taller és un ecosistema sostingut per cadascun dels seus membres i les seves activitats.

Les jornades es dividiran en espais d’acció i espais de reflexió o anàlisi.

L’acció s’organitzarà en:

1. Les exploracions en el context, amb els botànics i convidats. Aquestes derives ténen com a objectiu enriquir el pensament, els materials i les experiències personals. Ens interessarem especialment per la contaminació i la porositat de mitjans i tecnologies, prestant particular atenció al pensament popular i als dispositius d’enginy intuïtiu que vénen desenvolupant-se històricament analitzant-ho a partir de la construcció de càmeres o artefactes capaços de generar i capturar imatges.

2. El treball de laboratori, on es treballarà de forma alquímica la mescla de materials. Serà un espai tècnic en el qual investigar sobre els processos químics relacionats amb la llum i la capacitat de caçar imatges. Utilitzarem la cambra fosca com un espai on buscar els límits de la fotosensibilitat i alhora aglutinador de totes les experiències de la resta del taller. Juntament amb Esther Llorca, es desenvoluparan i analitzaran una sèrie de tècniques usades en els primers moments de l’aparició de la fotografia, des dels usos més senzills de la plata, fins a l’ús de clorofil·la.

3. Espais de discussió que s’organitzaran per mitjà de: projeccions d’altres artistes o temes rellevants per als conceptes del taller; les conferències d’alguns dels convidats al taller; i el suport de desenvolupament als projectes que consistirà en seminari de discussió de projectes juntament amb les tutories individuals. A través d’aquests espais es pretén enriquir i potenciar col·lectivament les inèrcies i recerques de cada membre del taller.

Taller: Cazadores de luz. Fotosíntesis