Taller de fotografia “Caçadors de Llum: Fotosíntesi Mecànica”

Lloc: Hangar
Emilia Coranty, 16 – Can Ricart
08018 Barcelona
Preu: 150 € / para socios de la AAVC 130€
Presentació, Taller

Habitem un món construït de llum. Cada element que ens envolta i ens compon, creix i evoluciona amb aquesta matèria efímera que Einstein va somiar. La caça d’aquests fotons s’ha convertit en la gesta de l’home del segle XX. La fotografia no és només un mitjà per representar, és un mitjà ple de màgia i il·lusionisme capaç d’imaginar. Nascuda de la pseudo-ciència i l’esoterisme, el “estenopo” com a principi bàsic de la física, es converteix en el gest màgic de capturar llum dins de la caixa negra. La fotosensibilidad, la creació d’artefactes per manipular la llum, la màgia i l’alquímia, són els elements que conformen aquest acte pagà que frega les més subtils de les místiques. En els seus inicis la fotografia era imatge en si mateixa: un artefacte capaç de crear imatges sense necessitat de capturar-les. “Cazadores de Luz” és un espai de recerca col·lectiva sota la direcció de Alfonso Borragán.

L’espai, emmarcat en el format de taller, funciona com un catalitzador d’idees i intercanvi al voltant de la fotografia experimental, accionant i explorant els seus recursos. El projecte “Cazadores de Luz” es compon d’una experimentació basada en l’exploració de diferents tecnologies mitjançant tallers. Fotosíntesi Mecànica és la temàtica de recerca proposada per a aquesta edició del projecte. En aquest cas es treballarà en el context del Poblenou, en col·laboració amb alguns dels artesà que poblen el Barri. Operarem a través de l’enginy de l’artesà, la cultura de la terrisseria i la invenció popular per desvetllar el context i alhora generar els nostres propis projectes. Es reunirà a 20 talleristes amb 5 artesans del Poble Nou que investigaran els processos juntament amb Alfonso Borragán, Esther Llorca i els convidats que els acompanyessin cada dia. El taller és un ecosistema sostingut per cadascun dels seus membres i les seves activitats. Les jornades es dividiran en espais d’acció i espais de reflexió o anàlisi.

L’acció s’organitzarà en:

1. Les exploracions en el context, amb els artesans i convidats. Aquestes derives tenen com a objectiu enriquir el pensament, els materials i les experiències personals. Ens interessarem especialment per la contaminació i la porositat de mitjans i tecnologies, prestant particular atenció al pensament popular i als dispositius d’enginy intuïtiu que vénen desenvolupant-se històricament analitzant-ho a partir de la construcció de càmeres o artefactes capaços de generar i capturar imatges.

2. El treball de laboratori, on es treballarà de forma alquímica la mescla de materials. Serà un espai tècnic en el qual investigar sobre els processos químics relacionats amb la llum i la capacitat de caçar imatges. Utilitzarem la cambra fosca com un espai on buscar els límits de la fotosensibilitat i alhora aglutinador de totes les experiències de la resta del taller. Juntament amb Esther Llorca, es desenvoluparan i analitzaran una sèrie de tècniques usades en els primers moments de l’aparició de la fotografia, des dels usos més senzills de la plata, fins a l’ús de clorofil·la.

3. Espais de discussió que s’organitzaran per mitjà de: projeccions d’altres artistes o temes rellevants per als conceptes del taller; les conferències d’alguns dels convidats al taller; i el suport de desenvolupament als projectes que consistirà en seminari de discussió de projectes juntament amb les tutories individuals. A través d’aquests espais es pretén enriquir i potenciar col·lectivament les inèrcies i recerques de cada membre del taller.

INFORMACIÓ PRÀCTICA Taller experimental interdisciplinari.

Impartit per: Alfonso borragán i Esther Llorca.

Taller de 6 dies (divendres tarda, dissabte i diumenge tot el dia durant 2 setmanes)

Es necessiten coneixements bàsics de laboratori i fotografia. En el transcurs del taller cada participant haurà de desenvolupar un projecte.

Preu: 150€ 130€ per a socis de la AAVC

Inscripcions: omple el formulari abans del 25 de setembre.

Calendari

Sessió O: Presentació del taller i dels seus membres.

Sessió 1: Projecció: l’habitació com a càmera (Abelardo Morell, James Turrel, Olafur Eliasson, Itso and Adams…)

Sessió 2: Exploració de l’espai de l’artesà. Visita als espais i els seus materials. Projecció: Artefactes de Motxilla (Herbert Bötcher, Mr. Pippin, Miroslav Tichy, Justin Quinell, Paoplo Gioli, Tim Knowles…)

Sessió 3: Laboratori: Clorofil·la i Plata.

Sessió 4: Projecció: Fotografia sense Càmera (Floris Neüssus, Man Ray, Susan Derges, Garry F. Miller, Adam Füss…)

Sessió 5: Laboratori: Altres processos, el receptari.

Sessió 6: Seminari de discussió de projectes. Treball col·lectiu.

Horaris:

Sessió 0: Dj. 30 Oct 18.00- 20.00

Sessió 1: V. 31 Oct 17.00-20.00

Sessió 2: S. 1 Nov 10.00-20.00

Sessió 3: D. 2 Nov  10.00-20.00

Sessió 4: V. 7 Nov 17.00-20.00

Sessió 5: S. 8 Nov 10.00-20.00

Sessió 6: D. 9 Nov 10.00-20.00 19.00 open doors, presentació publica del taller.

Alfonso Borragán, artista de Santander multidisciplinari. Actualment treballa i viu a Londres. Va estudiar Belles arts a la universitat de St. Jordi de Barcelona i posteriorment va seguir la seva formació en el MFA de l’escola de Slade, a Londres. Es situa al món de l’art per ser el canal que millor li permet desenvolupar les seves idees. Només li interessa l’obra quan aquesta canalitza una experiència. Crea instal·lacions que neixen per consumir-se, convertint-se en experiències que pretenen modificar d’alguna manera la percepció de la realitat, interferir-la o simplement imaginar-la. Construeix situacions i dispositius que amplien la percepció física i vivencialment. La seva obra només viu a nivell simbiòtic, integrada a l’home, un treball orgànic que només s’acciona a través d’ell i desapareix amb ell. Els seus dispositius es consumeixen amb l’experiència, que al seu torn dilata l’obra i l’expandeix a través de la transmissió oral, l’espai humà de creixement, la comunicació d’històries i la memòria. Experimenta amb matrius de llibertat que generen la màgia, l’il·lusionisme de l’ocult, el joc o l’alquímia, situant i rebuscant constantment el lloc on les coses ocorren: en el ritu del menjar, alló pagà d’una festa, la tranquil·litat dels Alps, el moviment del riu, la punta dels arbres,… Ha desenvolupat i compartit treballs internacionalment. Els seus últims treballs han pogut veure’s en Plataforma Bogotà (Fosfofagia 04); en l’Institut Cervantes de Nova York (Documentation of 19 days living in a cavi); en Slade School of Fini Arts, Londres (Aether); en Khoj Artist Association, Índia (Fosfofagia 03); o en Blackboxxx, Basel (Watergames). Com a docent ha impartit classes i tallers en la Swansea Metropolitan, a la Universitat de Cantàbria, a la Universitat de Barcelona, en l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) o en el Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Esther Llorca llicenciada en Belles arts en el grau de conservació i restauració de béns culturals. Estudia Fotografia en el Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Des de l’any 1999 s’especialitza en la recerca de processos fotogràfics del segle XIX. És membre fundador de L’espai de Creació Multi-Disciplinar i part del comitè organitzador de diverses edicions del Forum Fotogràfic Ca Vaig bastar. Com a docent ha impartit classes a l’Escola Superior de Disseny de Barcelona (BAU) i en el Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya on dirigeix el curs de positivado i tècniques antigues. Actualment col·labora en la conservació del patrimoni fotogràfic albergada en l’arxiu nacional de Catalunya.

Taller de fotografia “Caçadors de Llum: Fotosíntesi Mecànica”