Taller “Dibuixos breus”

10:3020:00 h
Lloc: estudi de l’artista
Carrer Alí Bei, 39, entresuelo 2
08010 Barcelona
Preu: Materials inclosos 40€ / per a socis de la AAVC 30 €
Taller

El curs d’un dia aborda algunes tècniques “interposades” de dibuix que afecten al procés creatiu i obren nous camps d’especulació en el llenguatge visual i en les seves poètiques. S’entenen les “tècniques interposades” com els procediments en els quals hi ha algun element que intervé entre la manualitat i el suport. Aquests procediments faciliten un distanciament amb el resultat de l’obra, al mateix temps que introdueixen l’imprevist i el no pautat com a part del procés creatiu.

En el treball de taller s’assessorarà en els aspectes pràctics de les tècniques propostes i es valoraran de forma personalitzada aspectes formals de cada treball, prioritzant sempre l’anàlisi del camp conceptual i la poètica que cada tècnica incorpora. Els procediments que es proposen són: transferències, calcs, reserves, monotips, dibuixos “cecs”, frottage o treballs amb propostes de regles pre-formals que guiïn la construcció de l’estructura.

Objectius: Investigar procediments que obrin noves vies d’especulació.

Materials: paper de dibuix (DIN A 4 i/o DIN A3), paper vegetal, paper carbó, llapis, pinzells, pintures (gouache o acrílic).

Localització: estudi de l’artista en Arc de Triomf

Estructura i calendari: Dissabte 18 d’octubre

-De 10:30 a 14hs, introducció teòrica sobre les poètiques a investigar (projecció pp) i comentaris de treballs de l’autor presents en l’estudi.

-De 16 a 20hs, pràctica de taller a partir de les tècniques propostes.

Preu: 40€ / 30€ per a socis de la AAVC. Materials inclosos

Matrícula: escriu un e-mail amb el teu nom, telèfon i breu explicació de perquè t’interessa assistir al taller a formacio@hangar.org

Màxim d’alumnes: 15

Adreça: Carrer Alí Bei 39, entresòl 2 08010, Barcelona

Metre Arc de Triomf

Bus: 19, 39, 40, 41, 42, 55, 141, B20

Biografia de Yamandú Canosa

La seva obra es relaciona amb el dibuix i la pintura. A partir dels 90 desenvolupa una gramàtica d’instal·lació en la qual incorpora elements de pintura mural, disposant l’obra en l’espai a manera de “pintura expandida”. Les seves instal·lacions s’articulen com a paisatges construïts pel lloc de la mirada i per l’experiència. El conjunt de la seva obra assumeix sistemàticament estètiques transversals i mestisses. La construcció de “el lloc” com a espai emocional i polític, com a paisatge subjectiu, subjeu com a tema recurrent en els seus últims treballs.

En la dècada dels 70 inicia els seus estudis d’Arquitectura a Montevideo i realitza les seves primeres exposicions individuals a Montevideo i Buenos Aires. En 1975 es trasllada a Barcelona, on es vincula en diferents períodes a la Galeria Joan Prats, la Galeria Benet Costa i la Galeria Cent. Des de llavors ha presentat mostres individuals en galeries, centres d’art i museus de Barcelona, València, Madrid, Sevilla, Salamanca, Santander, Figueres, París, Montevideo, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Los Angeles o *Rotterdam, entre altres ciutats.

La seva obra ha participat en exposicions retrospectives d’art espanyol en el Centre d’Art Regna Sofia de Madrid, en el Sprengel Museum d’Hannover, l’Albuquerque Museum en Nou Mèxic, en el Dalí Museum de St. Petesburg i en el Bass Museum de Miami. En 2011 presenta en la Fundació Suñol de Barcelona “L’arbre dels fruits diferents”, una revisió dels últims vint anys de treball.

Es vincula en diferents períodes a la Galeria Joan Prats, la Galeria Benet Costa i la Galeria Cent. Des de llavors ha presentat mostres individuals en galeries, centres d’art i museus de Barcelona, València, Madrid, Sevilla, Salamanca, Santander,Figueres, París, Montevideo, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Los Angeles o Rotterdam, entre altres ciutats.

La seva obra ha participat en exposicions retrospectives d’art espanyol en el Centre d’Art Regna Sofia de Madrid, en el Sprengel Museum d’Hannover, l’Albuquerque Museum en Nou Mèxic, en el Dalí Museum de St. Petesburg i en el Bass Museum de Miami. En 2011 presenta en la Fundació Suñol de Barcelona “L’arbre dels fruits diferents”, una revisió dels últims vint anys de treball.

Experiència pedagògica:

2006 Tutories en Otis College of Art and Design, Los Angeles (USA).

2003 Seminari Taller d’art contemporani, Escola L’Illa, Sabadell, Espanya (*ESP).

1999 Seminari Teoria de la pintura contemporània, MACBA (Museu d’Art Contemporani de Catalunya) (ESP).

Taller Dibuixo contemporani, teoria i pràctica, Centre d’Art Contemporani d’Andalusia Sevilla (ESP).

1986-99 Professor de l’Escola EINA, Barcelona (ESP).

1990-91 Professor convidat, 5º curs de l’Escola Massana, Barcelona (ESP).

1988 Taller de pintura, Quinzena d´art de Montesquieu – QUAM (ESP).

Ha impartit conferències (entre uns altres) en el CCE Montevideo (URU), a l’Escola de Belles arts de Montevideo (URU), en Otis College of Art and Design, Los Angeles (USA), en la Facultat d’Arquitectura, Montevideo (URU), a l’Escola de Belles arts de Barcelona (ESP), en la Escola Massana de Barcelona (ESP), en la Art Academy of Rotterdam (HOL).

Taller “Dibuixos breus”