Taller “Paisajes Olfativos”

11:0018:00 h
Lloc: Hangar
Emilia Coranty, 16 – Can Ricart
08018 Barcelona
Preu: De 70€ a 85€
Taller

Sabies que els humans som capaços de distingir almenys un trilió d’olors diferents? Sabies que som capaços d’olorar la por i el disgust en altres persones? Sabies que els nadons localitzen el mugró de les seves mares per la seva olor? Cada vegada que passegem pel carrer i olorem el pa acabat de fer del forn més proper es desencadena un procés de complexes reaccions fins que som capaços d’identificar aquesta aroma com a tal, com a pa. No obstant això, el sentit de l’olfacte ha estat i encara està poc valorat.

El sentit de l’olfacte és una de les funcions més potents i útils que el nostre cos té. Ens adverteix dels perills en el nostre entorn així com ens ofereix informació del mateix, tenint un paper crucial en la forma en què experimentem els llocs i espais i en la forma amb què ens relacionem amb els altres.

L’olor és un mitjà poderós i influent i una eina amb moltes sortides i possibilitats en l’art, el disseny i la ciència.

Durant aquest taller aprendrem les possibilitats que l’olor ens ofereix com a mitjà, adequat per a la producció creativa. Com funciona l’olor? Per què està connectat tan fortament amb les nostres emocions i memòria? Els participants aprendran també a extreure components olfactoris de materials orgànics a través de destil·lació de vapor, i d’altres objectes. Tots podrem portar-nos a casa mostres dels materials destil·lats.

El taller “Paisatges Olfactius” és un taller obert per a tots els públics i no es necessita cap coneixement previ. Tots els participants són convidats a portar amb ells un objecte o material que la seva olor els recordi a Barcelona. Pot ser qualsevol cosa que càpiga al palmell de la mà.

Dirigit a persones interessades en el medi olfactiu com a mitjà multidisciplinar. Per artistes, dissenyadors i curiosos/es que vulguin fer servir olor en la seva producció artística i altres àmbits.

****

Dia 1, 30 de setembre

Dissabte de 11 a 14h i de 15h a 18h.

– Com funciona el sentit de l’olfacte: fisiologia i anatomia.

– Usos transdisciplinars de l’olor.

– Introducció a la història de l’art olfactiu.

– Olor i cultura (realització de test amb els participants).

Dia 2, 1 octubre

Diumengee de 11 a 14h

– Tècniques: com extreure olors?

– Destil·lació: tipus de destil·lació.

– SmellWALK: passejada guiada pels voltants d’Hangar a través de les olors urbans. Recollida de materials per a destil·lar.

– Practica: durem a terme dos tipus de destil·lació, destil·lació al vapor i destil·lació simple amb dos destil · ladors diferents.

– Com construir un destil·lador DIY.

Màxim 19 participants

Mínim 10 participants

Matrícula 85 euros / 70 euros estudiants + aturats

Per inscriure’t omple el formulari d’inscripció aquí.

Klara Ravat

És una artista olfactòria i cineasta experimental resident a Berlín. Després d’estudiar Investigació de tendències qualitatives a Barcelona Klara es muda a Holanda on finalitza el grau de ArtScience a la Royal Academy of Arts a La Haia, mentre cursa els estudis de psicologia a la UOC. Ravat és l’organitzadora del Smell Lab, una comunitat d’investigació artística sobre el sentit de l’olfacte. La seva experiència com a artista olfactòria i els seus coneixements en investigació de tendències qualitatives així com de psicologia li atorguen un entrenament multi-disciplinar per entendre profundament els processos darrere dels sentits humans.

https://www.klararavat.com/


Taller “Paisajes Olfativos”