Un recorregut a través de la iconografia de les dones poderoses

19:0020:30 h
Lloc: CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona
Preu: 6€
Conferència

AMB PATRICIA MAYAYO I RAÜL GARRAIGASAIT

El poder sempre ha fet servir les imatges per glorificar-se i difondre les idees que li eren favorables, però, alhora, la força de les imatges també s’ha utilitzat en el sentit contrari, per combatre l’autoritat. En aquesta sessió veurem com, entre aquests dos extrems, es desplega tot el potencial polític de les representacions.

Al llarg de la història, l’art i la cultura visual han servit per consolidar l’estereotip patriarcal que defineix el poder com una prerrogativa masculina. No obstant això, les dones també han aconseguit, moltes vegades, convertir la construcció de la seva pròpia imatge en una eina per reivindicar el poder femení. A la sessió ens acostarem a aquesta iconografia, des de Hatxepsut fins a l’actualitat, per entendre millor la relació entre imatge i poder.

A càrrec de Patricia Mayayo, doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Madrid. Entre les seves línies d’investigació i estudi destaca la historiografia de l’art feminista i queer.

En diàleg amb Raül Garrigasait, escriptor, traductor i editor. Ha traslladat al català obres de Plató, Goethe, Rilke, Papadiamandis, Peter Sloterdijk i Thomas Bernhard, entre d’altres. A més de diversos assajos, ha publicat la novel·la Els estranys, distingida amb el Premi Llibreter i amb el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any.

Activitat entorn l’exposició “La imatge humana: art, identitats i simbolisme“.

Un recorregut a través de la iconografia de les dones poderoses