Visita guiada a càrrec de l'artista: “The Great Invisible Battle” de l'Abdelkader Benchamma

19:0020:00 h
Lloc: Blueproject Foundation
Princesa, 57
08003 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Presentació

La Blueproject Foundation presenta a la Sala Project l’exposició “The Great Invisible Battle”, de l’artista francès Abdelkader Benchamma. La mostra podrà ser visitada entre el 9 de setembre i el 6 de novembre de 2016.

Abdelkader Benchamma intervé directament sobre les parets de la Sala Project creant una gran instal·lació en la qual també disposa d’alguns dels seus dibuixos anteriors sobre paper. En aquesta exposició, concebuda especialment per a la Blueproject Foundation, l’artista segueix amb la recerca iniciada en un projecte anterior, en el qual prenia com a punt de partida una fotografia i un breu film publicats l’any 1942 als Estats Units, coneguts com “The Los Angeles Battle”.

Aquests documents mostren com l’armada americana obre foc durant unes hores contra el que es creia ser, segons alguns testimonis, un objecte lluminós en el cel. Una de les fotografies de l’episodi va ser ràpidament retocada abans de ser publicada, accentuant la presència d’un suposat objecte lluminós entre les altres llums presents. Aquesta imatge, convertida en un clàssic de la ufologia, és testimoni de la impossibilitat d’una interpretació objectiva d’un esdeveniment en el qual intervé una gran càrrega emotiva.

Entre l’al·lucinació col·lectiva deguda a l’estrès d’un atac de l’aviació japonesa i l’aparició celeste que remet a antics mites, Benchamma qüestiona a través del dibuix la veracitat de les imatges, així com les seves reiterades modificacions i interpretacions al llarg del temps.
Abdelkader Benchamma (Mazamet, França, 1975) és llicenciat en Belles Arts per l’École de Beaux-Arts de Montpellier i la de París. Entre les seves exposicions individuals recents cal destacar Representation of Dark Matter, realitzada en The Drawing Center de Nova York (2015), Random, en el FRAC Auvergne (2015), a més de la seva participació en projectes col·lectius en importants centres d’art, com el Palais de Tòquio de París o el Museum of Modern Art de Doha, a Qatar. Posseeix una trajectòria destacada en el plànol internacional que li ha portat a formar part de significatives col·leccions franceses i del context de l’Orient Mitjà. La seva obra combina abstracció i figuració, recorrent a referències clàssiques, tant de l’art com de la literatura, així com a elements procedents del coneixement científic, el disseny gràfic, l’estampa japonesa, el còmic i el street art. Viu i treballa entre París i Montpellier.

Visita guiada a càrrec de l’artista: “The Great Invisible Battle” de l’Abdelkader Benchamma