Welcome de Ciprian Homorodean

10:0018:00 h
Lloc: Castell de Montjuic
Castell de Montjuic
Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Exposició

Hangar, L’Ajuntament de Barcelona i el Castell de Montjuïc es complauen a anunciar el primer projecte d’art públic site specific de l’artista Ciprian Homorodean a Barcelona que es podrá visitar al Castell de Montjuïc a partir del 22 de desembre 2017.

WELCOME de Ciprian Homorodean pren en compte la militarització del turó de Montjuïc convertit en un bastió defensiu al segle XVII. El seu destí va ser molt desafortunat, ja que la fortalesa s’usaria per lliurar una batalla contra la mateixa ciutat que se suposava que havia de defensar. Més tard transformat en una presó, un lloc commemoratiu i finalment un museu militar, també es va convertir, durant els anys de la dictadura de Franco, en el lloc d’un abominable crim polític. Associat a tals desgràcies, el castell de Montjuïc i els seus terrenys eren un lloc bastant poc acollidor fins que, l’any 2007, la fortalesa va ser retornada a la ciutat i es va convertir en un lloc per a esdeveniments socials i culturals.

“Abans de ser un pensament, l’hospitalitat és un acte. Un esdeveniment pur. Entra, i sigues  benvingut, tu, a qui no conec. L’hospitalitat, com el perdó, s’atorga incondicionalment. Descriu, més que un valor, un espai on aquest acte d’invitació pot dur-se a terme. Aquest espai, crec, és el lloc mateix del pensament.”

Anne Dufourmantelle. « L’hospitalité, une valeur universelle? », Insistance, vol. 8, no. 2, 2012, pp. 57-62.

Avui dia, ser hospitalari no és quelcom que puguem prendre a la lleugera. Molt ha plogut des dels temps dels nostres avantpassats, els qui elogiaven l’hospitalitat i la consideraven un dret, una obligació, fins i tot una virtut. Deixant de banda les antigues tradicions, constatem que l’essència mateixa d’aquest concepte, que sempre ha preocupat els filòsofs, s’ha desenvolupat i ha cobrat sentit a diverses àrees de la vida social. Tant és així, que avui concerneix per igual a sociòlegs, economistes i legisladors. De fet, l’hospitalitat com a noció i com a pràctica, planteja moltes qüestions problemàtiques que s’han complicat encara més amb la globalització, la sobrepoblació, els conflictes polítics i el canvi climàtic. Tal com demostra la història, donar la benvinguda a l’Altre no és tasca fàcil.

En el present context, l’observació de Jean-Jacques Rousseau sembla més que justificada: “Res ens fa més hospitalaris que haver de ser-ho rarament. El que destrueix l’hospitalitat és l’abundància de convidats.” I qui són els nostres hostes actuals?, podríem preguntar. Només cal mirar al teu al voltant, estan a tot arreu. Són migrants que fugen de la guerra, de governs corruptes o de desastres econòmics; són turistes als quals han venut un paquet de vacances com un viatge a un parc d’atraccions; són també, simplement, els desconeguts que no pensen com nosaltres. A qui estem disposats a donar la benvinguda a les nostres llars, a les nostres ciutats, a les nostres vides? La solidaritat i la generositat, són recursos infinits? No necessitem expressar la nostra resposta en veu alta, i tanmateix realment no importa. No obstant això, hem de reconèixer que no hi ha una resposta simple i directa. Mentrestant, mentre resolem això, construïm més hotels, elogiem les fronteres, hissem campaments de refugiats, instal·lem tanques i somiem a construir murs molt alts que mantinguin fora als no desitjats. No és sorprenent que un famós filòsof afirmés que un acte d’hospitalitat solament pot ser poètic. Recordant aquestes qüestions a través de la seva interpretació del signe d’hospitalitat més comuna, Ciprian Homorodean confereix a aquest pensament un matís artístic.

Welcome de Ciprian Homorodean