GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

The Collector is Present – BGW 2023

The Collector is Present ha estat una de les propostes d’aquest Barcelona Gallery Weekend 2023, una nova cita a les galeries de Barcelona que, durant un cap de setmana, han ofert una agenda especial, fruit de la col·laboració entre col·leccionistes i galeristes. En aquest context, des de GRAF hem visitat algunes de les galeries on galeristes i collectors ens expliquen la seva proposta conjunta, on l’eix central de les reflexions gira entorn al col·leccionisme des dels seus múltiples punts de vista.

Andrea de Luca – Suburbia Contemporary

Il ritratto di Rosario de Luca és una exposició col·lectiva comissariada pel col·leccionista Andrea de Luca. La col·lecció d’art d’Andrea de Luca comença amb una pintura de Renato Guttuso, un retrat que el famós pintor sicilià va fer del seu avi Rosario. L’exposició, dirigida per Andrea, és un exercici d’estil en el qual el col·leccionista replanteja la seva trajectòria, reconstruint una hipotètica nova col·lecció exclusivament amb els quadres seleccionats a la galeria.

Se trata del Retrato de Rosario de Luca, realizado por Guttuso en los años 30, y es uno de los retratos de la juventud de Guttuso. Las pinturas de esa época, realizadas en Sicilia, son bastante realistas. También se asemeja en parte a otro retrato que hemos elegido para abrir la exposición. Aquí tenemos un bodegón, con formas relajadas muy similares a los trabajos que Guttuso realizó del cuerpo humano.

La visita comentada per Andrea di Luca va tenir lloc el dissabte 20 de maig a Suburbia Contemporary. Pots veure el vídeo de la nostra trobada aquí.

 

Jorge Bravo i Pilín de Vilallonga – Ethall

Jorge Bravo, de la galería ethall, ens explica la seva proposta al costat de la collector Pilín de Vilallonga, amb qui han posat en comú alguns dels seus referents amb la idea de reflexionar sobre el concepte de possessió en relació a l’art contemporani i el col·leccionisme:

Farem un simulacre de la posada en escena, perquè la nostra activitat diguem que és virtual. Una batalla de referents, però no m’agrada tant el terme batalla. Jo ho concebo més com dins d’una carpeta que cadascun té amb unes quantes imatges i referents, i d’aquí anar construint una seqüència. Ara et recordes d’això i ho posem aquí, perquè això em fa pensar a mi en allò un altre, per això el tenir una selecció prèvia és per a facilitar això, encara que en un moment donat també es pot improvisar i buscar una cosa que no està preparada, buscar-la en internet i mostrar-la. Osea que és més construir una espècie de relat. Farem un simulacre, posarem el projector, llavors un dispara i l’altra parla explicant quan va veure aquesta imatge, quan li va seduir, perquè d’alguna manera roman, perquè s’ha triat com una de les quinze peces fonamentals. I aquí d’alguna manera es posa de rellevància la qüestió de què significa posseir l’art, si està relacionat amb la qüestió material de posseir un objecte, o té més a veure amb la qüestió d’interioritzar-lo, fer-ho teu i que passi a formar part de tu mateix.

Aquesta acció entre Jorge Bravo i Pilín de Vilallonga va tenir lloc el 19 de juny a ethall, convivint amb l’exposició ‘revés’ d’Antonio Menchen. Pots veure el vídeo de la nostra trobada aquí.

 

Enric Farrés Duran i Davison Pereira – Bombon Projects

La Joana Roda, galerista de Bombon Projects, ens acompanya a conèixer la proposta que han plantejat l’artista Enric Farrés Duran i el col·leccionista Davison Pereira.

Enric: Es quedarà allà a les 17 h de la tarda. Jo quedaré aquí amb el Davidson en aquest banc, com d’enamorats, estarem aquí xerrant. Llavors la gent va caminant i, quan estiguin per aquí, van tirant, van tirant… A mí el que m’agradaría molt és parlar amb ell de la idea aquesta de la col·lecció. Preguntar-li coses de la seva col·lecció… A mí m’interessa molt la noció de col·lecció en el meu treball. Sóc col·leccionista també. 

Joana: Es un encuentro entre coleccionistas. Entonces, vosotros dos estaréis sentados en este banco y empezará la charla. La idea es un poco que os dejéis llevar, que hableéis sobre tu colección, sobre su colección, también sobre la idea de coleccionar, y que vayáis bajando por Paseo Sant Juan hasta la galería y allí en la galería, tomaremos algo.

Aquesta passejada amb Enric Farrés Duran i Davidson Pereira va tenir lloc el dissabte 20 de juny. Pots veure el vídeo de la nostra trobada aquí.

 

____

APROPOS són continguts fets a propòsit d’alguna cosa que succeeix en el nostre context artístic. En aquesta ocasió donant continuïtat a la publicació que duem a terme des de GRAF en l’edició passada, i a la nostra connexió amb Barcelona Gallery Weekend