The Collector is Present – BGW 2024

Torna un any més The Collector is Present, el programa fruit de la col·laboració entre col·leccionistes i galeristes de Barcelona Gallery Weekend, que durant el cap de setmana del 9 a l’11 de maig, desenvolupen un projecte conjunt a les galeries. Des de GRAF, hem estat conversant amb la curadora, investigadora i consultora Mela Dávila, el collector Manuel Expósito i amb Natàlia Chocarro, assessora d’art de la Fundació Vila Casas, així com galeristes de la ciutat, Alex Nogueras de Prats Nogueras Blanchard, Carlos Duran de Senda i Rocío Santa Cruz de la galeria RocíoSantaCruz, que ens han compartit les seves mirades i experiències en relació al col·leccionisme, i algunes recomanacions i consells per a les primeres col·leccions.

Natàlia Chocarro (Fundació Vila Casas) i Rocío Santa Cruz (galeria RocíoSantaCruz)

Natàlia Chocarro i Rocío Santa Cruz ens expliquen com la relació entre col·leccionista i galerista se centra principalment en la confiança i en un intercanvi de visions, basades en la passió i en establir una connexió íntima amb cada obra.

Rocío Santa Cruz considera que l’art és una experiència emocional i personal que transcendeix allò comercial. Per a ella, l’adquisició d’una obra implica una pèrdua i un dol, però també una continuïtat, enfortint la relació amb els seus col·leccionistes fins al punt que aquestes s’acaben convertint en amistats.

Per la seva banda, la Natàlia Chocarro entén el col·leccionisme com a passió, compromís i reflexió. Segons ens explica, la col·lecció Vila Casas destaca per la seva heterogeneïtat i el seu compromís amb l’art català contemporani, en què cada obra té una veu única.

El dissabte 11 de maig, a les 13 h, hi haurà una trobada entre Natàlia Chocarro, l’artista Teresa Gancedo i la galerista Rocío Santa Cruz, en el marc de l’exposició Teresa Gancedo vs Evru, que es podrà visitar del 9 a l’11 de maig a la galeria. 

Pots veure el vídeo de la conversa aquí o be llegir-ne la transcripció. 


Manuel Expósito (collector) i Carlos Duran (galeria Senda)

“La meva col·lecció personal és apassionada i contemporània”, ens explica Manuel Expósito, ressaltant la seva connexió emocional amb cada peça. Mentre que per a Carlos Duran, seleccionar una peça és un acte de flirteig, renúncia i elecció, reflectint la complexitat i la passió darrere de cada adquisició.

Ambdós apunten que una bona relació entre col·leccionista i galerista es defineix per la confiança, la professionalitat i l’amistat, la qual cosa potencia l’experiència del col·leccionisme. També comparteixen una visió profunda sobre l’art, valorant la història i l’experiència darrere de cada peça i buscant ser còmplices i facilitadors de noves obres, més que simples posseïdors.

Descobreix més a Col·leccionismes rizomàtics, un diàleg expositiu entre el col·leccionista Manuel Expósito i els artistes Antoni Miralda i Gastón Lisak a cura de Mariella Franzoni a la galeria Senda el divendres 10 i el dissabte 11 d’11 a 14.30 i de 15.30 a 20 h. La presentació serà el divendres 10 de maig a les 18 h. 

Pots veure el vídeo de la conversa aquí o be llegir-ne la transcripció

 

Mela Dávila (curadora, investigadora i consultora) i Alex Nogueras (galeria Prats Nogueras Blanchard)

Mela Dávila ens explica com la seva biblioteca ha crescut de manera orgànica, sense una voluntat conscient de crear una col·lecció, mentre que per a Alex Nogueras, el col·leccionisme sempre ha estat present. La col·lecció de Dávila està enfocada principalment en el llibre d’artista, un format que troba interessant i que permet subvertir la convenció tradicional del llibre com a objecte. Alhora, des de la galeria, també hi ha una mirada que busca explorar formats que vagin més enllà del tradicional.

L’intercanvi de llibres crea una xarxa de relacions i descobriments per a Mela, mentre que l’Alex considera que aquest tipus de col·leccionisme és molt dinàmic, i tots dos coincideixen en que es crea un vincle emocional molt fort amb els llibres, que a més pot ser fàcilment compartit amb els altres.

Visita Lliure associació. Un recorregut per la biblioteca de Mela Dávila Freire, dijous 9 i divendres 10 de maig, d’11 a 19 h i dissabte 11 de maig, d’11 a 14 h. El dissabte hi haurà també un esmorzar en conversa amb la col·leccionista.

Pots veure el vídeo de la conversa aquí o be llegir-ne la transcripció

 

____
APROPOS són continguts fets a propòsit d’alguna cosa que succeeix en el nostre context artístic. En aquesta ocasió, aprofundim en el món del col·leccionisme a partir de la nova edició del programa The Collector is Present, organitzat pel Barcelona Gallery Weekend.