Cuina ambulant: Laboratori de Nixtamalització

17:0020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Altres

Des de el Gremi de Gastronomia creiem que certs procediments llargs de preparació d’aliments tradicionals porten en si mateixos coneixements performatius intangibles, i que si ens prenem el temps de travessar-los ens acosten a formes rituals populars des de la nostra contemporaneïtat. En aquesta sessió de la Cuina ambulant farem un laboratori sobre la nixtamalització, un procés tradicional de preparació de cereals, especialment el panís (blat de moro), que es du a terme en diverses cultures d’Amèrica Llatina. Com que aquests rituals quotidians són una manera de fer cultura i comunitat, hem convidat a Les Jamaiconas, un col·lectiu que conjuga art i activisme a través de la cuina des d’una perspectiva migrant i antiracista. Amb elles ens preguntem què fa un procés ancestral al centre d’art?, si aquest processo implica trencar les estructures del “blat de moro” per fer-ho més digestible i assimilar al màxim les seves propietats, llavors: es pot nixtamalitzar una institució d’art com el Santa Mònica?

Cuina ambulant: Laboratori de Nixtamalització