Dimarts de vídeo / Sindicato Virtual de Mods

19:0020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Screening

Projecció de diversos fragments del projecte Sindicato Virtual de Mods amb Guim Camps.  El projecte, que Guim Camps va iniciar el 2020, ha anat tenint diverses activacions i entregues, entre les quals hi ha Un Trabajo de verdad, obra de teatre amateur amb gamers colombians, duta a terme en un servidor de roleplay de GTA V; xerrades virtuals com la d’Arsgames, Remedios Zafra i Jamie Woodcock; o Guaracha Budots, una rave dins un servidor de Minecraft. La sessió combinarà projeccions i comentaris per anar desplegant i coneixent el projecte.

Sindicato virtual de mods

Algunis gamers es dediquen a crear a través de canals d’oci que ofereixen noves plataformes com els videojocs. Dissenyen i programen Mods (de l’anglès modificacions en 3D) d’automòbils i paisatges que transformen els videojocs, basats en els seus propis contextos, per a reapropiar-se dels entorns virtuals, afegint autobusos, personatges, vestimenta, protestes i manifestacions, carrers de ciutats, etc. Aïllats i hiperconnectats, lis gamers cooperen compartint cada modificació i rescaten una visualitat sense història condemnada a romandre només en l’espai virtual, qüestionant l’individualisme que la xarxa imposa al consumidor.

El Sindicat Virtual de Mods (SVM) rastreja els modes de cooperativisme i lluita social en l’actual era del capitalisme cognitiu. És una associació virtual que busca recopilar i arxivar la producció simbòlica i visual de l’univers gamer de les modificacions (mods), en particular la relacionada amb la classe treballadora, les polítiques d’identitat i la lluita de classes; i abordar la crisi de l’associacionisme sindical i el cooperativisme des del lloc de l’oci i la virtualitat.

A “Un trabajo de verdad” el Sindicat Virtual de Mods es va associar amb un grup de gamers colombians fundadors d’un server en línia del joc Grand Theft Auto anomenat Montañeros RP. Amb aquest grup de gamers van dur a terme l’obra de teatre “Un trabajo de verdad” dins del propi servidor de roleplay amb els seus avatars i modificacions. El roleplay és una modalitat de joc en la qual lis gamers desenvolupen la vida d’un personatge en directe, jugant amb altres persones connectades en línia. L’espectacle teatral recorre el món virtual com a mitjà de creació i protesta, i mitjançant la ficció traça algunes de les temàtiques de la precarietat laboral i l’associacionisme en plena era digital.

A “Guaracha Budots” es va organitzar una rave virtual a SAVVY amb el Club Matrioshka de Manila en un server de Minecraft, combinant la música filipina Budots i la colombiana Guaracha i els imaginaris visuals d’ambdós països tropicals, aportats en el cas de Colòmbia per unes teixidores Guna Dule i les Tejedoras de Mampuján. El Sindicat critica justament les relacions confoses entre treball i entreteniment, però també ha crescut assenyalant la diferència entre el sud i el nord global en els imaginaris que es projecten mitjançant els videojocs.

 

Dimarts de vídeo / Sindicato Virtual de Mods