Polisèmies del silenci III

18:0020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Taller

Polisèmies del silenci proposa explorar de forma crítica els oblits construïts i les diferents maneres en què opera el silenci per legitimar la dominació, erigir la història colonial com a discurs únic o privilegiar unes veus sobre unes altres al narrar les migracions.  

Aquesta proposta col·lectiva de Sabers migrants y Jiser Reflexions Meditarrànies inclou una proposta creativa i un programa públic d’activitats, que s’emmarca dins de l’exposició La possibilitat de no haver sigut. Es presentarà també la publicació autoeditada, amb el mateix títol, que connecta contrahistòries i memòries de resistència davant les violències epistèmiques i els dispositius del poder colonial. 

Aquest cicle d’activitats, que es va iniciar a l’octubre, proposa diferents formats (conversatoris, ràdio i taller) davant el silenci. Espais d’escolta i diàleg que reivindiquen el dret a construir el relat propi, connecten contra-narratives i teixeixen cartografies crítiques.

 

 

  • 11.01.24 / 18 h / Àgora (Espais expositius) / Conversatori: Migració, resistències i epistemologies crítiques.

Aquest conversatori pretén qüestionar la consideració de que el coneixement expert o la ciència moderna sigui l’única vàlida per comprendre, explicar i crear saber sobre la realitat migratòria o la història colonial. Aquesta trobada i diàleg de sabers proposa no només reconèixer la pluralitat epistèmica, sinó també construir altres narratives i pràctiques contra-hegemòniques, que reivindiquen la mirada crítica, la descolonització del saber, la creació de múltiples imaginaris que teixeixin espais de lluita davant els dispositius de poder.

Amb la participació de Maria Paz Aedo Zuñiga; Cheikh Abdoul Khadre

Moderació: Camila Opazo Sepúlveda i Guerthy Gutiérrez

 

  • 12.01.24 / 18 h / Sala Bar / Kalima.radio 3: Mirades descolonials

Programa de ràdio en “fals directe” realitzat des de la sala Bar. Proposem un diàleg col·lectiu i plural, que connecti mirades i pràctiques descolonials, que s’estan teixint des de l’acadèmia, l’activisme i l’art per pensar altres futurs possibles. Un espai obert a la lectura de poesies, a l’escolta de músiques o fragments sonors i al debat amb el públic.

Diàlegs creats entre: Saiba Bayo i Agnes Essonti Luque, Lizette Nin i Roshni Kavate de Mango+Okra.

Dinamizadorxs del programa de ràdio: Nora Daoud, Paula Durán, Danilo Marinho i Soukaïna Sentissi.

 

  • 13.01.24 / 17 h / Àgora (Espais expositius) / Taller: Quina part de la teva existència es nega a ser colonitzada?

És una trobada que planteja una jornada de creació col·lectiva que busca reflexionar sobre els sentirs, sabers i pràctiques que han sigut colonitzats pel projecte Europa.

Analitzarem com hem incorporat les pràctiques colonials ja sigui de forma subtil o evident, i com a través del nostre coneixement, del saber del cos i de la consciència del nostre entorn, reconeixem i vinculem aquelles parts de la nostra existència que es resisteixen a ser colonitzades. En aquesta trobada, a través del nostre arxiu fotogràfic personal, qüestionarem i evidenciarem com hem sigut modelats, al mateix temps que enfortim les nostres formes de resistència mitjançant el poder col·lectiu en un format d’autopublicació.

Dinamizadorxs: Boris Mercado,  Alejandra Rocabado, Guerthy Gutiérrez i Ida Barbati.

 

Polisèmies del silenci III