Sant Jordi al Santa Mònica / Intercanvi de llibres i plantes, autoimpressió de fanzíns i creació de xapes literàries

11:0020:00 h
Lloc: Santa Mònica
La Rambla, 7
08002 Barcelona
Preu: Activitat gratuïta
Trobada

Celebra un Sant Jordi creatiu, col·lectiu i diferent al Santa Mònica.

El pròxim 23 d’abril, d’11h a 20h, Les Mòniques, artistes residents al Santa Mònica, obriran el seu espai de creació per convertir-lo en un punt d’intercanvi de llibres i plantes.

Entre altres activitats s’oferirà la possibilitat de consultar i autoimprimir còpies de les autopublicacions ideades des del Santa Mònica i crear xapes com a record de la diada.

A més, el Gremi de Gastronomia refrescarà la jornada oferint aigua de pètals de rosa als participants. Us esperem per compartir una jornada d’intercanvi, autoimpressió, creació i diversió!

Autopublicacions ideades des del Santa Mònica:

  • Walter Benjamin. Breve historia de la inteligencia artificial (Gremi de Digitalització)

Facsímil autoeditat pel Gremi de Digitalització 22-23 que proposa una relectura de l’assaig Breve historia de la fotografía que Walter Benjamin va publicar el 1931, a partir de la substitució sistemàtica de Benjamin de la paraula “fotografia” per “intel·ligència artificial”. La lectura d’aquesta nova versió del text posa de manifest com l’alarmisme al voltant de la fi de l’art humà generat pel boom mediàtic viscut el 2022 sobre les noves eines d’intel·ligència artificial ha atiat, en realitat, vells fantasmes polítics i socials novament catalitzats a través de les transformacions de la imatge contemporània.

  • Lift-Leaks (Gremi d’Espais)

Lift-Leaks és un document confidencial que algú es va deixar oblidat a la Sala Bar del Santa Mònica. Alhora és un prototip objectual dissenyat i produït pel Gremi d’Espais 22-23 que fent ús de metodologies etnogràfiques, d’invisibilitat i d’observació, recol·lecta les percepcions espontànies de les persones que transiten les Rambles i visitants del Santa Mònica sobre el carrer, la ciutat, l’art, i el mateix centre d’arts.

  • Invocacions (Gremi de Participació)

Fanzín versió beta-insurrecta d’una primera versió de la bústia d’invocacions del Gremi de Participació 23-24. Rastre de la comparsa insurrecta que va celebrar el 24 de febrer la monstruosa resistència en una “cercavila” juntament amb la Morenada Perifèrica, Radia Cava-ret, Silvia Maestre Limiñana i membres d’Irreparables. Amb la participació dels textos-gestos de Patri Vizcaino, Frank Trobok, Pati del Razo, La inmunda, La copy-toe, Tatiana Antoni Conesa, Ángela Palacios i Nadia Jbr.

Publicació que sorgeix de les experiències del projecte comunitari Llums Comuns, impulsat i produït pel Santa Mònica i La Traginera, Comunalitat de Ciutat Vella que aposta per l’art i l’espai públic com a bé comú. El fanzín es compon de dues parts, una que desenvolupa les implicacions del projecte amb la comunitat veïnal i l’altra en la qual s’expliquen les instruccions a seguir per a construir artefactes lumínics basats en l’obra Liberty and Light de Chila Kumari pas a pas amb la metodologia DIY/DIWO.

Lumbre Migrante és una guia en format imprès i digital impulsada pel Gremi de Participació 22-23 que té l’objectiu d’acompanyar i fer de mapa en el procés d’aterratge en els tràmits administratius vinculats a la Llei d’Estrangeria d’Espanya. A més d’una guia de tràmits per organitzar els documents, Lumbre Migrante és també un repositori de recursos que han pogut ser llistats gràcies a les següents entitats col·laboradores: Associació Migració i Economia Social i Solidària-Migress, Associació més que cures, Sindicat Sindillar – Sindihogar, Top Manta, Putas Indignadas, Conectats, Fundació Surt, Tic-Tac, Xarxa Jurídica Antiracista, S.O.S. Racisme, La Creatura i Abarka.

 

A més de les autopublicacions, el Santa Mònica també edita una col·lecció de llibres amb Galàxia Gutenberg. Si vols regalar cultura, aquest Sant Jordi o en una altra ocasió, les publicacions del Santa Mònica es troben a la venda a les principals llibreries de la ciutat.

  • Instantània d’una nova institució. Vocabularis per a la col·lectivització artística

Cinquanta-un termes mostren els diversos assajos institucionals que el centre d’arts Santa Mònica ha anat desenvolupant els darrers anys, enfocats a repensar la seva estructura, naturalesa i funció des de la pràctica diària. Aquests termes, organitzats en sis seccions, confeccionen un glossari necessàriament incomplet, no tancat ni definitiu: una instantània d’una nova institució que es basa en la porositat respecte a l’acció col·lectiva, així com en una autointerrogació i una transformació constants.

  • La tradició que ens travessa

El centre d’arts Santa Mònica va presentar el febrer del 2022 La tradició que ens travessa, una exposició sobre diverses lectures crítiques de les tradicions que ens han configurat i que encara segueixen fent-ho. D’aquesta experiència tentacular, de les seves derivacions i les seves fugues, parteix aquest llibre. És el rastre escrit dels processos que es van anar desenvolupant al llarg de tot el procés de creació, i que van continuar generant formes de coneixement mentre l’exposició va estar oberta al públic.

  • Exposar, no exposar-se

El primer cicle de programació del nou Santa Mònica va orbitar al voltant d’un conjunt de preguntes derivades dels processos de deconstrucció i reconstrucció d’un centre d’arts, en els àmbits institucional, arquitectònic i simbòlic.

 

Sant Jordi al Santa Mònica / Intercanvi de llibres i plantes, autoimpressió de fanzíns i creació de xapes literàries