GRAF, la plataforma que reuneix les entitats d'art contemporani per a fer comunitat.

Subscriu-te per a rebre la Newsletter GRAF,"aquí"

Gener 2021
Onze portals i un pàrquing

1
He penjat una pinyata a la plaça del costat de casa. Està coberta amb un material que veig sovint a la zona, la manta tèrmica. Visc al costat de la narcosala Baluard, on als voltant es consumeix i ven droga.

 

2
Ordeno cronològicament al portal les imatges de l’edifici preses per Google Street View des de l’any 2008 fins a l’actualitat. El text El Rigor en la Ciencia de Borges ens adverteix a la paret de les possibles intencions d’aquesta tecnologia. Mentrestant, l’ull d’un satèl·lit vigila l’edifici des d’una cantonada.

 

3
Em situo darrere de la porta de vidre emmirallat del meu portal, des d’allí amb una llanterna delimito el perímetre de la superfície, faig una creu sobre la porta, després m’allunyo amb la llum fins al fons del passadís i torno al punt d’inici.

 

4
Al rebedor de l’edifici hi ha un sofà de pell sintètica que s’està esquerdant per diferents zones. M’assec al sofà a cosir-les amb un fil negre, que contrasta amb el color granat de la pell sintètica, exposant-me i entaulant relacions amb veïns, visitants i treballadors que transiten aquest lloc.

 

5
Reunits davant de casa meva, al passatge –un espai semipúblic-, convido a un voluntari a passar. Dins berenem mentre la resta ens observava per la finestra. A poc a poc alguns dels espectadors prenen la iniciativa de tocar la porta per a unir-se’ns. Aquesta tarda quatre, dels onze del grup, habitem la casa. Tot i que la casa es troba allunyada de la vida pública del carrer, la finestra ens exposa diàriament als veïns.

 

6
A la finca on visc tots els pisos són de lloguer. Per a molts és un lloc de pas. Al portal, els caps de setmana solem compartir objectes que ja no necessitem. Amb el veí del 1º1ª vam compartir llibres i absència durant tota una dècada.

 

7
Quan era petita al meu edifici usàvem un cistell amb una corda per pujar el menjar als pisos, també jugàvem al joc where when who what per a crear una història. Des de la finestra de la meva habitació despenjo una caixa amb aquest joc per al grup. Un paper a la façana mostra el meu portal a Sanming (la Xina).

 

8
Cada dia laboral paso entre 3 i 4 hores en trasllats des del meu habitatge a les afores de la ciutat fins als llocs a Barcelona on desenvolupo el meu dia a dia així que avui he decidit convertir el meu cotxe en lloc de treball i en llar durant set hores i rebre allí als meus companys.

 

9
Al meu portal dibuixo el joc de la xarranca, convido als participants a jugar travessant el portal. Dins els convido a pujar fins a casa, a menjar i prendre alguna cosa. Brindem. El joc i la celebració ens fa estar còmodes.

 

10
Una imatge de l’escala cobreix la porta de l’entrada a la casa, avançant la seva aparició. En ella s’inscriu la fórmula estadística per la qual es pot saber, en valors aproximats, la quantitat de ciment utilitzat per la seva construcció, tot el material ocult però evident que la subjecta.

 

11
Caminem en fila, amb els ulls embenats i agafats de les mans, des de la porta de casa meva fins a la vora de la mar. Gairebé diàriament faig aquest recorregut per a començar el dia, segueixo el carrer de casa en línia recta fins a la platja. Vaig néixer i créixer a una illa. La mar és el meu portal.

 

12
L’escala de l’edifici on visc té dues lluernes. En el primer penjo un mòbil fet amb una estructura de pvc, dues barres de pa i nou cebes, fent al·lusió a l’expressió “Amb tu pa i ceba” utilitzada per a declarar el suport incondicional entre dues persones. En el segon, penjo des de l’última planta, diferents objectes i elements quotidians, subjectes els uns als altres precàriament.

 

Aquesta Ruta és una adaptació de la publicació realitzada per Donny Fumada, Salua Arconada, Adrià Gamero, Oscar Gartín, Rosa Llop, Andria Nicolaou, Romina Pezzia, Sergio Quiroga, Joan Solé, Gabriel Tondreau, Lluís Vecina Rufiandis i Ying Ye, com a resultat del workshop coordinat per Luz Broto en el marc de ProdArt – Màster de Producció i Recerca Artística, línia ACI – Art i Contextos Intermèdia, de la Universitat de Barcelona, que es va realitzar del 16 al 20 de novembre de 2020 a Barcelona, on es recullen les intervencions realitzades aquells dies als seu portals.

Descarregar la publicació (PDF CAST)